PharmaS donirao hrvatskim bolnicama lijek koji se pokazao učinkovitim i u liječenju oboljelih od koronavirusa

Lijek je proizveden u Indiji i inače se koristi za liječenje malarije, ali se pokazao i učinkovitim u liječenju Covid-19.

Martina Čizmić | 03.04.2020. / 13:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirala je u petak 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat, što je količina dovoljna za liječenje oko 20.000 oboljelih od koronavirusa.

Lijek je proizveden u Indiji, a dozvolu za uvoz PharmaS je dobio od nadležnih tijela, odnosno HALMED-a, te se nalazi u hrvatskim preporukama za liječenje COVID-19. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe, navodi se u priopćenju te kompanije.

Dodaju da se uvoz lijeka događao u trenutku kad je Indija kao najveći proizvođač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje koronavirusa.

Uz izniman napor ljudi iz PhamaSa, veleposlanstva Indije u Hrvatskoj, diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i Ljekarničke komore, spomenuti je lijek konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom sljedećeg tjedna, stoji u priopćenju.

PharmaS je također, potaknut trenutačnom situacijom i velikom potrebom na tržištu, u pogonu u Rakitju pokrenuo proizvodnju antiseptika. Prvih 10.000 bočica pod imenom PharmaSept bit će donirano zdravstvenom osoblju.

PharmaS se zajedno sa svim svojim djelatnicima uključio u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine, kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kontinuiranim radom tvornica, pojačanim naporom pri uvozu sirovina i lijekova te volontiranjem zaposlenika na nekoliko razina, navode iz PharmaSa.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti