Pitali smo seizmologa je li razoran potres u Petrinji utjecao na rasjed ispod Zagreba: "Energija se prenijela, no nitko ne vidi 10 kilometara ispod tla"

Nakon još jednog, ovaj put razornog potresa koji je zatresao područje Petrinje i Siska, seizmolozi ponavljaju da su potresi nepredvidivi i da ih je nemoguće predvidjeti.

Branimir Vorša | 29.12.2020. / 14:12

12.09.2020.
Tomislav Fiket (Foto: DNEVNIK.hr)

Snažan potres koji je pogodio Petrinju i Sisak u utorak, bio je samo uvertira za razoran potres magnitude 6,2 stupnja koji je danas ponovno pogodio to isto područje.

Seizmolog Tomislav Fiket s kojim smo razgovarali o posljedicama ovog najnovijeg potresa kojeg je osjetila cijela Hrvatska, ali i susjedne zemlje, još jednom ističe nepredvidivost potresa.

Ne mogu reći da se neće dogoditi jači potresi, ali to nitko ne može predvidjeti, ponavlja.

Nažalost, sad je i činjenica da se razorni potresi događaju i na području Hrvatske, rekao je Fiket. Dodao je kako u Hrvatskoj zapravo ne postoji podurčje koje bi bilo u potpunosti sigurno od potresa.

Pitali smo ga je li sad ta čitava serija potresa na području Petrinje, koja je kulminirala današnjim razornim potresom, mogla utjecati i na rasjed na zagrebačkom području.

Fiket kaže da se energija tih potresa prenijela na zagrebačko područje, što su Zagrepčani danas itekako osjetili, a došlo je i do oštećenja nekoliko zgrada u gradu.

Potres u Zagrebu Besana noć za stanovnike Siska i Petrinje počela serijom novih potresa: "Ljudi su u stanju šoka, u strahu su i ne znaju kako se ponašati"

Potres u Petrinji Detaljne upute: Što činiti prije, za vrijeme i nakon potresa

Zatresao je i rasjede na području Zagreba, no ne znamo u kakvom su stanju rasjedi ispod Zagreba i je li došlo do slabljenja materijala i jesu li na rubu pucanja. Ne vidim 10 kilometara ispod tla, to nitko ne može, ističe Fiket.

Ranije je njegov kolega seizmolog Krešimir Kuk rekao da je današnji potres u Petrinji bio čak 30 puta jači od onog koji je pogodio Zagreb te da su jučerašnji snažan potres i čitava serija podrhtavanja koja je uslijedila nakon njega, bili samo uvertira za današnji razoran potres.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti