Plaćeno 49 tisuća dolara otkupnine, ali hakeri ne mogu do nje

Lov na hakere je otvoren, a novac koji su planirali zaraditi je, barem zasad, izvan njihovog dosega.

Martina Čizmić | 15.05.2017. / 16:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Globalna hakerska kampanja ransomwareom WannaCry, koja je diljem svijeta zahvatila nekoliko stotina tisuća računala, još nije gotova.

Kako se ljudi nakon vikenda vraćaju na posao, očekuje se novi val zaraženih računala čiji će vlasnici, žele li povratiti pristup svojim dokumentima, morati platiti otkupninu.

Iako je zaraženo mnogo računala, za čije se otključavanje tražila otkupnina od 300 dolara (oko 2000 kuna) hakeri baš i nisu ostvarili veliku zaradu.

Stručnjaci za sigurnost koji prate uplate na bitcoin račun ističu kako je do sad uplaćeno tek nešto više od 49 tisuća dolara (nešto više od 331 tisuću kuna). No, to ne znači da je hakerima na dohvat ruke taj iznos.

Bitcoin uplate u “novčanike” jesu anonimne, ali svaka se transakcija bilježi u javnoj evidenciji (tzv. Blockchain), što znači da svaku transakciju možete pratiti. Za sad je poznato da se otkupnine od WannaCry ransomwarea uplaćuju u tri “novčanika” i upravo ta tri novčanika stručnjaci za sigurnost i istražitelji pomno prate.

Zbog samog broja računala koja su se našla na udaru, ali i činjenice da je pogođen niz važnih sustava (od zdravstvenog sustava u Velikoj Britaniji, preko sveučilišta u Kini pa do Ministarstva unutarnjih poslova u Rusiji), istražiteljima će biti u interesu što prije pronaći osobu (ili osobe) koje su napad pokrenule.

Dakle, lov na hakere je otvoren, a novac koji su planirali zaraditi je, barem zasad, izvan njihovog dosega.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti