Plan težak 50 milijardi dolara: Znanstvenici imaju ludu ideju kako spriječiti otapanje "lednjaka sudnjeg dana"

Dok se nastavljaju rasprave o najboljim strategijama za rješavanje problema otapanja ledenjaka, znanstvenici su osmislili zanimljiv plan.

Branimir Vorša | 06.03.2024. / 15:00

Ledenjak sudnjeg dana
Ledenjak sudnjeg dana (Foto: Afp)

U potrazi za suzbijanjem potencijalnih katastrofalnih posljedica urušavanja ledenjaka, geoinženjeri istražuju inovativne tehnologije. John Moore, glaciolog i znanstvenik geoinženjeringa na Sveučilištu u Laponiji, predlaže jedinstveno rješenje koje uključuje ogromne podvodne zavjese koje se protežu dužinom 100 kilometara. Te zavjese trebale bi spriječiti toplu morsku vodu da dopre do ledenjaka i otapa ga, a Moore je zamislio njihovo usidrenje na Amundsenovo morsko dno, kako bi spriječili protok toplih struja do ledenjaka poput Thwaitesa.

Ideja je postupno povećavati prototipove sve dok dokazi ne pokažu da je tehnologija dovoljno stabilna za instaliranje na Antarktiku, objašnjava Moore, naglašavajući potrebu za oprezom i prilagodljivošću u provedbi takvih mjera.

Otapanje leda na Antarktiku Možda je već prekasno preokrenuti trend: Pokrov leda na Antarktici je na povijesno niskim razinama

Sigurnija alterntiva

Ledenjak Thwaites, poznat i kao 'ledenjak sudnjeg dana', trenutačno je odgovoran za 4 posto globalnog porasta razine mora, jer je izgubio više od 1000 milijardi tona leda od 2000. godine. Potencijalni kolaps Thwaitesa mogao bi dovesti do kaskadnog učinka, podižući razine mora za 3 metra i dovodeći u opasnost 97 milijuna ljudi diljem svijeta.

Mooreova ideja za podvodne zavjese uključuje sigurniju alternativu masivnom zidu, uz fleksibilnost uklanjanja ili redizajniranja ako je potrebno. Svaka intervencija trebala bi biti nešto što možete vratiti u prvobitno stanje ako se predomislite, tvrdi on, naglašavajući važnost prilagodljivosti.

Potraga za odgovorima

Dok je tehnologija još uvijek u fazi testiranja, Moore ističe stalne napore na Sveučilištu Cambridge, gdje znanstvenici razvijaju i testiraju prototipove u manjem opsegu. Procjenjuje da će početni eksperimenti koštati 10.000 dolara, s predviđenim zahtjevima od 10 milijuna dolara za daljnji razvoj.

Hobotnica, ilustracija Istraživanjem DNK-a hobotnice otkriveno je kada se urušio antarktički ledeni pokrov

Želimo znati odgovor na pitanje što bi moglo poći po zlu? A ako za to nema rješenja, onda na kraju jednostavno morate odustati, navodi Moore, naglašavajući predanost temeljitom testiranju.

Za postavljanje podvodnih zavjesa u Amundsenovo more bilo bi potrebno vrtoglavih 50 milijardi dolara. Unatoč značajnom financijskom ulaganju, Moore naglašava aspekt socijalne pravde, predstavljajući ga kao pravedniji pristup u usporedbi s rastućim troškovima globalne obalne obrane od porasta mora.

Očekuje se da će troškovi zaštite razine mora diljem svijeta, samo obalne obrane, iznositi oko 50 milijardi dolara godišnje po metru porasta razine mora, ističe Moore, naglašavajući ekonomske izazove s kojima se suočavaju mnogi obalni gradovi u prilagodbi porastu razine mora.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti