Dalmacija polako ali sigurno postaje pravi rasadnik zanimljivih start-upova. Ponajprije zahvaljujući izgradnji IT strat-up ekosustava u sklopu projekta ICT županije, Digitalne Dalmacije i kroz StartIT startup akademiju. 

I ove godine, najbolji mladi start-upi imali su priliku osvojiti neku od nagrada i tako si olakšati početnički put i izlazak na tržište. Uz novčane nagrade, start-upi su tijekom sudjelovanja u akademiji stekli dodatno znanje, dobili vrijedne savjete od svojih mentora i predavača, a završili su i osmotjedni program intenzivne startup edukacije. 

Tijekom StartIT Campa mentori Miro Hegedić i Filip Stipančić (Lean start-up Croatia) proveli su timove kroz seriju predavanja i praktičnih vježbi u čijem su sklopu savladali osnove pokretanja poduzeća, podučavali su ih „lean“ konceptu, start-up mindsetu, internacionalizaciji i skalabilnosti poslovanja te metodama za validaciju poslovnih ideja. Uslijedili su izrada poslovnih modela, kreiranje USP-a (unique sales propositiona), strukturiranje go-to-market modela, brušenje prezentacijskih i prodajnih vještina, izrada pitch decka i pitcha, definiranje MVP-a, priprema za izradu mockupa te za financiranje projekata. Kroz pet tjedana StartIT Coaching radilo se na daljnjem razvoju i testiranju poslovnih modela uz podršku mentora. Na redovnim offline sastancima, s ciljem međusobne podrške i motivacije, timovi su predstavljali napredak tijekom prethodnog i plan za sljedeći tjedan. K tomu, organizirane su panel rasprave kao i speed mentoring, svojevrsna kombinacija mini predavanja, savjetovanja i networkinga, s atraktivnim gostima s lokalne, ali i šire poduzetničke scene.

Platforma koja rješava probleme influencera, obogaćen doživljaj prostora uz korištenje zvuka i tehnologije proširene stvarnosti, aplikacija za ugodan boravak u golemim zračnim lukama…
Kroz StartIT akademiju svih deset timova dobilo je tako čvrst temelj za prerastanje u tvrtke koje će tehnološki transformirati Splitsko-dalmatinsku županiju. Međutim, na Demo Dayu stručni žiri – u sastavu CEO tvrtke Glamos i pobjednik brojnih start-up natjecanja Slaven Damjanović, prošlogodišnja pobjednica StartIT akademije te osnivačica Rent a Local i Croatian Creative Casting agencije Anđela Prnjak, CEO tvrtke Locastic i suosnivač BlockSplit Conference Antonio Perić-Mažar te suosnivač Dalmatinskog portala Mate Prlić – odabrao je one koji su zasad na najboljem putu.

Speedmentoring u StartIT-u Nola i Biliškov polaznicima StartIT akademije udijelili pregršt praktičnih savjeta: Nemoguće je napraviti nešto sam

Tim Growi, već zapažen i na StartIT Studentu, sa svojim web rješenjem osvojio je prvo mjesto i 15 tisuća kuna. Studenti FESB-a Dražen Barić, Marko Ćurin, Božo Durdov i Mislav Brčić razvijaju specijaliziranu platformu za influencer marketing, pri čemu rješavaju problem mikro i nano influencera u pronalasku poslovne suradnje. Kada pak ostvare kontakte, osiguravaju ih u financijskom i pravnom segmentu. Među ostalim, eliminiraju mogućnost kašnjenja isplate s kojima se influenceri, kako su im posvjedočili, nerijetko susreću.

Ovakva natjecanja odlična su prilika za motivirati mlade ljude i podržati ih u razvijanju ideja. Dobili smo sjajnu priliku za prve poduzetničke korake. StartIT akademija pomogla nam je u razvoju business modela, uvidjeli smo kako možemo monetizirati naše usluge te što možemo poboljšati u izravnoj komunikaciji s korisnicima, odnosno pri pronalasku samog rješenja problema, tvrdi Dražen Barić.

Drugoplasirani su Klara Bruna Tomić, Matej Vuko, Marino Jurić i njihov mentor izv. prof. dr. sc. Marjan Sikora s projektom developAAR kojim, korištenjem zvuka i tehnologije proširene stvarnosti, obogaćuju doživljaj pojedinih povijesnih prostora. Osvojili su 10 tisuća kuna.
Klara Bruna Tomić otkrila je kako će osvojeni iznos utrošiti na početno oglašavanje, odnosno dolazak do prvih kupaca. Pojasnila je ujedno značaj StartIT akademije za dosadašnji razvoj njihove ideje.

U samim počecima uvelike nam je pomogao StartIT Student koji smo prethodno pohađali – usvojili smo elementarna znanja, odnosno naučili kako, primjerice, uopće pristupiti analizi tržišta. Budući da smo svi u timu programeri, vjerovali smo da trebamo sjediti doma i raditi na kodu, što se pokazalo kao pogrešan pristup. Stečena znanja nadogradili smo kroz StartIT akademiju, a, što je najvažnije, ona nam je pomogla osvijestiti koliko je važno provoditi eksperimente – izići iz zatvorenog prostora te pričati s budućim korisnicima, odnosno osluškivati njihove potrebe, istaknula je.

Bojan Vuina Ostavio je dobro plaćen menadžerski posao i hrabro zakoračio u svijet startupa aplikacijom namijenjenom rekreativcima

Zbroj bodova žirija pozicionirao je termiNAV – aplikaciju za navođenje putnika unutar velikih zračnih luka, koja im omogućuje lakše snalaženje te ugodniji boravak ondje – na treće mjesto. Andrea Zečević, Damjana Barić i njihov mentor doc. dr. sc. Marin Bugarić zavrijedili su tako 5000 kuna.

Prvo smo se prijavili na StartIT Student kako bismo svoju ideju pretvorili u konkretan proizvod. Kroz obje akademije jako smo puno naučili o tržištu, istražili smo ga i prilagodili smo mu svoj proizvod. Detektirali smo što našim korisnicima doista treba te smo sada spremni na temelju dobivenih podataka razvijati tehnologiju, podcrtala je Andrea Zečević.

S njima treće mjesto dijele još četiri tima kojima je također uručeno po 5000 kuna. Riječ je o projektima Zdravko – interaktivnoj platformi koja starijoj populaciji olakšava dolazak do informacija o njima prikladnim događanjima te rasterećuje zdravstveni sustav, a koju razvijaju Martina Tomić i Jelena Ležaja, Wander – gamificiranoj aplikaciji Jakova Bajića i Tomislava Kneževića koja na inovativan i interaktivan način omogućava korisnicima istraživanje grada i njegovih znamenitosti, dReader – decentraliziranoj online „knjižari“ izgrađenoj na Solana blockchainu koja omogućuje korisnicima čitanje stripova i mangi, a na kojoj rade Josip Volarević, Karlo Mioč, Mate Žaja, Mate Volarević, Adam Jeffcoat i Korina Hunjak, te lokaTor – autonomnom sustavu za pregled, lociranje i monitoring charter brodova, baziranom na IoT tehnologiji, koji su osmislili Maroje Matana, Ana Šuper Matana i Grgo Mariani.

Kroz akademiju je napredovala i Sigurna zebra – sustav, odnosno senzor koji upozorava vozače da se u blizini pješačkog prijelaza nalaze pješaci, koji je predstavio Ivica Lukač. Tu je i tim koji čine Kristina Odžak, Sandi Kavara, Andro Rudan, Ana Marija Vujević i Andrija Kević, a koji rade na razvoju aplikacije SeaID koja će, osim prepoznavanja morskih organizama, korisnicima pružiti informacije o ugroženim vrstama te tako pozitivno utjecati na svijest opće populacije. Nikolina Barada i Ivan Žunabović unaprijedili su pak mobilnu aplikaciju Evala za kreiranje jedinstvenih turističkih tura prema konceptu storytellinga.

Voditelj ICT županije i pokretač start-up zajednice Digitalna Dalmacija Damir Brčić iznimno je ponosan na uspjeh ovogodišnje akademije.

Imamo izvrsno sveučilište, odličan tehnološki fakultet te uspješne tehnološke poduzetnike u županiji, ali njih nema dovoljno. Tom su problemu doskočili Digitalna Dalmacija i ICT županija – povezuju ono najbolje što imamo organizacijom i financijskom potporom. Rezultati akademije izvrsni su jer smo unaprijedili kvalitetne projekte iz raznih domena poput, primjerice, zdravstva, prometa i turizma. Zapravo smo dobili presjek tehnologija koje su moderne i tražene u svijetu. Naši timovi, uz pravilnu podršku mentora i zajednice, mogu pokrenuti uspješne tehnološke tvrtke koje će zapošljavati mnoge te tako postati predvodnice hrvatskog gospodarstva. Ne zaboravimo da u Hrvatskoj imamo start-upe vrijedne i po milijardu dolara – Rimac i Infobip – čime se ne mogu pohvaliti ni puno veće države. Imamo, dakle, potencijal koji udruženim snagama može izrasti u nešto veliko, istaknuo je Damir Brčić.

Slika nije dostupna ICT županija organizira novo izdanje StartIT IT startup akademije

Dožupan Stipe Čogelja naglasio je kako su pojedinci u IT sektoru, kada je pokrenuta StartIT akademija, smatrali da se radi o Sizifovu poslu, ali da se dokazalo suprotno. Kroz nju je, u konačnici, kroz četiri godine prošlo četrdesetak start-upova.

Oni su jedna dodana vrijednost našem gospodarstvu, a upravo je IT gospodarstvo 21. stoljeća. Županija za istraživanja i inovacije izdvaja oko tri posto svog izvornog proračuna, smatramo da turizam i IT sektor mogu komplementarno razviti naše gospodarstvo i učiniti ga uspješnijim. Svi projekti koje organiziramo oslanjaju se na tri temelja – edukaciju, zajednicu i poslovne prilike – jer samo sinergijom možemo dobiti veći učinak. Put od tisuću milja počinje prvim korakom, a ovim smo projektom napravili temelje za konačne rezultate, smatra zamjenik župana.

Izrazio je nadu da se startitovci koji nisu pobijedili neće obeshrabriti jer, kako je rekao, onaj tko nije pao nije imao priliku ni ustati te su padovi, iako se u našem društvu zazire od njih, nužni ako žele nešto značajno postići.

Filip Stipančić iz tvrtke Lean Startup Croatia ukazao je na zapažena postignuća koja su ostvarila prethodne generacije polaznika StartIT akademije po njihovu završetku.

Nedavno sam se susreo s tri vrlo uspješna tima koja danas zapošljavaju značajan broj ljudi te razvijaju nevjerojatno impresivne stvari. Potpuno sam siguran da i među ovogodišnjim timovima ima onih koji će opravdati velika očekivanja, kazao je ovom prilikom.
Rekao je i kako mu je bilo ugodno slušati sjajno pripremljene pitcheve te da žiriju zbilja nije bilo jednostavno.

Potvrdio je to i Antonio Perić-Mažar koji je sudjelovao u donošenju teške odluke.

Bilo je itekako zanimljivo. Drago mi je vidjeti da su start-upi sve bolji. Ovo je težak posao i treba ga ponavljati svake godine. Svi uključeni u StartIT akademiju, na čelu s Damirom Brčićem, rade super posao – jedino se ovako start-up scena može razvijati, smatra.

Niz godina uspješno surađujemo, ali smo ove godine pokrenuli poseban projekt StartIT Student koji je studentima pružio priliku da se uključe u programe županije te da steknu nova znanja i vještine koji nisu obuhvaćeni studijskim programima. U njegovu su okviru i profesori izišli iz zone komfora te se uhvatili u koštac s područjem koje im nije svakodnevni posao, komentirao je prof.dr.sc. Branimir Lela, v.d. dekana FESB-a.

I on vjeruje kako će svim sudionicima akademija pomoći da uvide koliki je potencijal njihovih ideja na tržištu, smatra da su dobili stručnu potporu kakvu ranije nisu imali te je stava da je vrijedno sve ono što su prezentirali. Poručio im je kako je svjestan da nije lako izići na tržište te kako je još teže opstati, ali da trebaju biti uporni i vjerovati u sebe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju