Plutajuća elektrana plovi u lovu na plimu i oseku ne bi li proizvela električnu energiju

Plutajuća elektrana Orbital 02 izgledom podsjeća na podmornicu i gotovo je neprimjetna na površini mora.

Martina Čizmić | 27.04.2021. / 13:36

Diljem svijeta rade se različite elektrane koje iskorištavaju obnovljive izvore energije za proizvodnju električne energije. Kako se potrebe za električnom energijom iz godine u godinu samo povećavaju, takve ćemo elektrane sve češće moći vidjeti. 

Elektrana na plimu i oseku, kakvu su osmislili i napravili u škotskoj kompaniji Orbital Marine Power, uz to što proizvodi električnu energiju, gotovo je neprimjetna i može se premještati po moru u potrazi za najboljim položajem. 

Orbital 02 više podsjeća na podmornicu nego na plutajuću elektranu, a iako je na površini gotovo neprimjetna, svu svoju snagu skriva u dubinama. Naime, s njene donje strane nalaze se dvije velike turbine s 20 metara dugim elisama koje se nalaze na nosačima povezanima s plutajućom platformom. Turbine se mogu okretati u oba smjera, čime se lako prilagođavaju smjeru valova i morskih struja. 

Kako su pojasnili iz Orbital Marine Powera, plutajuća elektrana ne treba posebnu infrstrukturu kao što je to slučaj s klasičnim elektranama na plimu i oseku. Orbital 02 može uhvatiti plimu i oseku gdje god treba i proizvoditi električnu energiju. Kako bi ostala na mjestu, a ne otplutala na valovima, brinu se dva velika sidra. 

Električnu energiju koju proizvede šalje kroz dinamični kabel do dna mora, gdje se spaja na statički kabel koji se nalazi na dnu i koji provodi energiju do obalne električne mreže. 

Orbital 02 trenutno je usidrena u blizini škotskog otoka Orkney gdje će proizvoditi električnu energiju za potrebe otočnog stanovništva, a u budućnosti svoju primjenu možda pronađe i negdje drugdje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti