PMF objavio odgovore na sva pitanja o zagrebačkom potresu, pojasnili i zašto sve to nisu ranije napravili

Seizmolozi su nakon serije jakih potresa koji su pogodili Zagreb bili zatrpani pitanjima sa svih strana. PMF je sad objavio iscrpan tekst u kojem možete pronaći odgovore na sva ta pitanja, a i šire.

Branimir Vorša | 02.04.2020. / 18:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Deset djelatnika u Seizmološkoj službi i četvero seizmologa u znanstveno-nastavnim zvanjima na Geofizičkom zavodu pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon snažnog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, neprekidno su surađivali s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a i Uredom za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, analizirali podatke čak i vrlo vrlo slabih potresa koji bi inače bili ostali nezamijećeni, postavili dodatne instrumente kako bismo što bolje pratili seizmičku aktivnost u epicentralnom području, prikupljali makroseizmičke podatke (o pojavama i promjenama koje potresi izazivaju kod ljudi ili na građevinama) te informirali javnost putem medija i društvenih mreža.

Sve to radili su tijekom karantene uslijed pandemije virusa COVID-19, uz dozvolu nadležnih tijela, naravno.

Deset dana nakon potresa, na web stranicama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), domaći su seizmolozi objavili odgovore na sva pitanja koja građane zanimaju oko potresa.

Od toga što je što od pojmova u seizmologiji, pitanja o samoj seriji potresa, koja je počela 22. ožujka, općenitih pitanja o potresima na zagrebačkom području, kako se ponašati i kako živjeti s potresima, pa sve do ostalih upita i pitanja o seizmološkim službama i centrima.

Ukratko, sve što ste htjeli znati o potresima, sad se nalazi objavljeno na jednom mjestu.

Detaljna pitanja i odgovore možete pročitati OVDJE.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti