PMF poziva sve na "znanstveno brdo" na "dan i noć" znanstvenih događanja

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati na čak 125 raznih predavanja, pokusa i radionica, posjetiti laboratorije, te postavljati upite stručnjacima iz raznih područja prirodoslovlja.

Martina Čizmić | 09.05.2024. / 08:40

Dan i noć na PMF-u (Foto: PMF)

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu već tradicionalno održava svoje znanstveno-popularno događanje "Dan i noć na PMF-u", ovaj put 10. svibnja 2024. godine. 

Kako ističu organizatori, radi se o jednom od najznačajnijih događaja popularizacije znanosti u Hrvatskoj čiji je cilj potaknuti interes i znatiželju kod djece i mladih za područje prirodoslovlja, matematike i računarstva odnosno kako bismo potaknuli što veći broj mladih ljudi da odaberu studij i karijeru u ovim perspektivnim područjima. Posjetitelji će moći uživati u znanosti na doista jedinstven način, zahvaljujući brojnim informacijama, igrama i sličnim aktivnostima.

U sklopu dnevnog programa koji počinje od 9 sati, posjetitelji će imati priliku sudjelovati na čak 125 raznih predavanja, pokusa i radionica, posjetiti laboratorije, te postavljati upite stručnjacima iz raznih područja prirodoslovlja. Dnevni program će biti održan u četiri zgrade PMF-a na sljedećim adresama: Bijenička cesta 30 (Matematički odsjek), Bijenička cesta 32 (Fizički odsjek), Horvatovac 95 (Geofizički odsjek), Horvatovac 102a (Kemijski odsjek i Geografski odsjek), Horvatovac 102b (Geološki odsjek i Biološki odsjek).

Izdvajamo zanimljivosti iz programa:

Fizički odsjek: Ledeno doba - ledena kocka dimenzija 50x50x50 cm u kojoj je zaleđena mozgalica. Zanimljivost ovog postava je da poziva svakog pojedinca da promisli o vremenskim uvjetima na Zemlji i procijeni kad će se kocka otopiti. Osoba koja je na kraju najbliža točnom odgovoru osvojit će vrlo zanimljivu nagradu. Kako bi vam pomogli u rješavanju ovog problema, imat ćete na raspolaganju početne uvjete u kojima se kocka nalazila, kao i trenutne parametre koji će vam pomoći u davanju svoje procjene.

Geofizički odsjek: Escape room - Soba Andrije Mohorovičića – imate 30 min da riješite zagonetke i izađete iz Andrijine sobe!

Geografski odsjek: Geocaching igra - cilj ove aktivnosti je otići u šetnju oko PMF-a, te pronaći skriveno blago, tj. spremnik - cache. Nakon što pronađete skriveni cache, vaš sljedeći zadatak je upisati se u knjižicu posjeta (logbook), a vaš posjet također objaviti na službenoj stranici geocachea kojeg ste pronašli.

Geološki odsjek: Za posjetitelje mlađeg uzrasta namijenjene su razne radionice, od edukativnih kao što su Zemljine moćne tajne, pa do onih koje vežemo s najpopularnijom igrom – Geologija Minecraft-a!

Kemijski odsjek: PO Entropija (pokusi ispred zgrade KO), Svijet kemije (šetnja po laboratorijima uz izvođenje pokusa) i Escape room.

Matematički odsjek: Soba s robotima koje su studenti isprogramirali, radionica origamija, matematička potjera i milijunaš.

Biološki odsjek: Društvene igre o ekosustavima i o staničnom ciklusu i vodstvo po Botaničkom vrtu PMF-a.

Noćni program se održava na vanjskoj pozornici s početkom u 19 sati, te će također sadržavati zanimljiva predavanja i predstavu, a posjetitelji će imati prilike i testirati svoje znanje na znanstveno-popularnom kvizu. Program će zatvoriti koncert zagrebačke rock grupe CRY Babies.

Program događanja i detaljne informacije mogu se pronaći na službenoj web stranici. 
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti