Po uzoru na Samsung: Apple priprema iPhone sa zakrivljenim ekranom

Sljedeće godine Apple slavi deset godina od predstavljanja iPhonea, a za tu obljetnicu pripremaju i novi top model iPhonea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.08.2016. / 08:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su gotovo sve mobilne kompanije predstavljale pametne telefone s ekranima dijagonale pet ili više inča, Apple je dugo vremena 'zapeo' na 3,5 i 4 inčnim ekranima, a kada su napokon predstavili dva modela iPhonea s velikim ekranima, oborili su sve prodajne rekorde. Appleov najveći konkurent Samsung, koji je oko dvije godine bio u krizi te je u tom razdoblju zabilježio smanjenje profita i pad prodaje smartphonea, izlaz iz krize pronašao je ponajviše zahvaljujući telefonima iz Edge serije sa zakrivljenim ekranima te je potražnja za ovakvim modelima iznenadila čak i ljude u Samsungu.

Modeli S6 Edge i S7 Edge među korisnicima popularniji su od klasičnih modela iz S serije s 'običnim' ekranima, dok su brojni novinari u recenzijama posljednjeg Samsungovog telefona Note 7 (koji također ima zakrivljeni ekran) proglasili ovaj model najboljim pametnim telefonom na svijetu. S obzirom na tako veliku popularnost telefona sa zakrivljenim ekranima, čini se kako u Appleu ovog puta ne žele čekati te su, ako je vjerovati informacijama objavljenim na stranici Mac Rumors, već počeli s razvojem iPhonea koji će imati zakrivljeni OLED ekran. Već se dugo vremena govori o tome kako Apple za desetu godišnjicu iPhonea priprema velike promjene, a ako je vjerovati ovim informacijama, te promjene odnose se na 5,8 inčni iPhone (dimenzije bi trebale biti iste kao i kod modela s 5,5 inčnim ekranom jer će se ekran saviti sa strane) sa zakrivljenim OLED ekranom koji će, osim vrhunskog hardvera, biti vodootporan te otporan na prašinu i udarce.

Osim ovog modela, Apple će zadržati i klasične 4,7 i 5,5 inčne modele koji će imati LCD ekrane, a vjerojatno će predstaviti i novi SE model koji ima ekran dijagonale 4 inča. Glavni dobavljač OLED ekrana za Apple trebao bi biti Samsung, no vjerojatno ova kompanija neće moći napraviti dovoljno ekrana za potrebe i svojih telefona i Appleovog iPhonea pa postoji mogućnost da dio ekrana proizvodi Foxconn. Još do prije nekoliko godina Apple je godišnje predstavljao samo jedan telefon s kojim je dominirao na mobilnom tržištu, no već sljedeće godine možemo očekivati čak četiri modela iPhonea s dijagonalama ekrana od 4 do 5,8 inča.  

Izvor: Mac Rumors

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti