Pobijedi dijabetes - ponesi glukometar u svoj Dom zdravlja

Svjetski dan zdravlja, kojeg u spomen na datum osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije davne obilježavamo 7. travnja, ove se godine odvija pod sloganom „Pobijedi dijabetes“ i posvećen je borbi protiv šećerne bolesti.

| 06.04.2016. / 18:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako samo u Hrvatskoj živi preko 230 tisuća osoba s dijabetesom to je ujedno jedan od naših najvećih, ali i globalno najprisutnijih javno zdravstvenih problema. Budući da tek manji dio pacijenata postiže željeni ishod terapije i živi bez komplikacija, u pravovremenom i što kvalitetnijem upravljanju ovom bolešću suvremenog doba odnedavno im pomaže informacijsko-komunikacijski pilot projekt - Ponesi glukometar u svoj Dom zdravlja.

Promotivna akcija započela je krajem prošle godine lecima i plakatima po zagrebačkim tramvajima i autobusima te na ukupno deset lokacija Doma zdravlja Zagreb Centar i Doma zdravlja Zagreb Zapad koji su operativno uključeni u projekt. Ovaj pilot omogućuje liječnicima i patronažnim sestrama jednostavniji i brži uvid u točne podatke o mjerenjima glukoze u krvi obavljenim izvan zdravstvenih ustanova čime se značajno povećava djelotvornost njihovog stručnog savjetovanja. Projekt na kojem uspješno surađuju tvrtke uniGluko, Ericsson Nikola Tesla i MCS Grupa koristi postojeće mehanizme razmjene podataka u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu RH (CEZIH) te se u potpunosti uklapa u već implementirane procese.

Podaci očitani iz glukometara tako zamjenjuju često netočne ili nepotpune podatke iz dnevnika samokontrole pa se očekuje da će to smanjiti broj komplikacija kao i troškove terapije dijabetesa u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dobivaju ovim pilot projektom uvid u novi suvremeni ICT alat za poboljšanje učinkovitosti, pravovremenosti, sigurnosti i kvalitete medicinskih usluga kao i realan temelj za kreiranje jedinstvenog registara glikemija.

Sa stajališta korisnika procedura je jednostavna: treba samo ponijeti svoj glukometar u Dom zdravlja na jednoj od sljedećih zagrebačkih adresa: Runjaninova 4, Martićeva 63 a, Avenija Većeslava Holjevca 22, Grgura Ninskog 3, Kruge 44, Prilaz baruna Filipovića 11, Dragutina Golika 34, Vrtlarska 1a, Gandhijeva 5 te Zvonigradska 9. Tamo će patronažna sestra pomoću uniGluko uređaja podatke dobivene svakodnevnim višekratnim mjerenjima za nekoliko minuta sinkronizirati i dostaviti ih u nacionalni sustav za pohranu mjerenja učinjenih izvanbolničkim uređajima mZdravlje koji je već integriran je u CEZIH. Pomoću aplikacije Medicus.net ti podaci postaju dostupni izabranom liječniku svakog pojedinog pacijenta što olakšava prilagodbu terapije i savjete za kontrolu bolesti.

Posebno je vrijedna i činjenica da stručnjaci sada po prvi put mogu spojiti podatke očitane iz glukometara s podacima iz CEZIH-a. Tako dobivena analiza pruža vrijednu povratnu informaciju čiji je konačni cilj poboljšanje zdravstvene skrbi o osobama s dijabetesom te bolja edukacija i kvalitetniji život pacijenata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti