Pobuna kineskih radnika: Žele normalno radno vrijeme, a ne robovanje 12 sati dnevno, 6 dana u tjednu

Pokrenuta je online kampanja u kojoj zaposlenici kineskih kompanija objavljuju radno vrijeme u svojim kompanijama, kako bi otkrili koliko zaista vremena provode na poslu i napravili pritisak na poslodavce.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2021. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineski gospodarski napredak posljednjih godina mnogi vezuju i uz zloglasnu “radnu kulturu 996” u kojoj se od radnika traži da na poslu provedu cijeli dan (od 9 ujutro do 9 navečer), šest dana u tjednu. Takav tip radnog vremena ne ostavlja vremena za privatan, društveni i obiteljski život i često vodi izgaranju na poslu, a nekoliko smrtnih slučajeva tijekom proteklih godina također se vezuje uz premorenost radnika.

Najveći zagovornik takvog radnog vremena bio je Jack Ma, bivši prvi čovjek Alibabe koji je svima koji žele raditi u njegovoj kompaniji čak poručio da, ako ne žele raditi od 9 do 9, šest dana tjedno, ne moraju se niti javljati na posao.

Slika nije dostupna Ako ne želite raditi 12 sati dnevno, 6 dana tjedno, nemojte se ni prijavljivati na posao

Ipak, u posljednje vrijeme situacija se mijenja te je u kolovozu najviši kineski sud osudio radno vrijeme 996, naglasivši kako zaposlenici imaju pravo na redovni i godišnji odmor. “Podsjetili” su i sve kompanije kako kinesko radno pravo zabranjuje iskorištavanje radnika po sustavu 996 te se tvrtke moraju pridržavati svojih zakonskih obveza.

U borbu protiv iskorištavanja uključili su se zaposlenici kineskih kompanija kroz kampanju “Work Lives Matter” putem koje ih se poziva da objave ime svog poslodavca i radno vrijeme u kompaniji. Tako žele stvoriti pritisak na poslodavce, ali i pripremiti sve one koji traže posao na ono što mogu očekivati u tvrtkama u kojima su zainteresirani za rad. Njihov je cilj da se radno vrijeme 996 pretvori u 955, kako bi svi zaposlenici mogli ostvariti svoja prava koja bi im trebala biti garantirana zakonom.

Jack Ma Najbogatiji Kinez zaposlenicima objasnio tajnu dugoročnog zdravlja i sreće: Seks! Šest puta u šest dana!

Radno vrijeme za koje se u kampanji zalažu jest, dakle, od 9 do 5, pet dana u tjednu (955) te će tek vrijeme pokazati hoće li pod pritiskom kineske vlade i ovakvih kampanja, doći do značajne promjene te hoće li se stati iskorištavanju radnika u Kini.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti