Počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti: Do kraja 2023. predviđena izgradnja centra robotike, 3D tehnologije i obnovljivih izvora energije

Rok završetka cijelog projekta s uspostavom triju centara izvrsnosti je 29. prosinac 2023. godine.

Martina Čizmić | 12.07.2022. / 08:46

Početak izgradnje Regionalnog centra izvrsnosti (Foto: Regionalni centar izvrsnosti VG)

U Velikoj Gorici je i službeno krenuo u izgradnju prvi od tri planirana Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu  - Industrija 4.0. 

Kako je istaknuo prilikom početka radova, ovaj je projekt iznimno značajan ne samo za učenike, već i za strukovno obrazovanje općenito. 

Svima će biti na raspolaganju početkom 2024. godine, kada će u njega, u tri centra izvrsnosti ukupno doći između 1700 i 1800 učenika trogodišnjih zanimanja koji će imati izravnu korist i mogućnost edukacije u tim centrima – rekao je na obilježavanju početka izgradnje Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, koja je nositelj 113,44 milijuna kuna vrijednog europskog projekta.

Slika nije dostupna Revolucija u strukovnom obrazovanju: 100 milijuna kuna vrijedan projekt pripremit će srednjoškolce za Industriju 4.0

Regionalni centar kompetentnosti zamišljen je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u sektoru strojarstva. Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije bit će izgrađen uz Srednju strukovnu školu u Samoboru, dok će se Centar za robotiku nalaziti u sastavu Srednje škole Dugo Selo. Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici uz čije se gradilište nalazimo, namijenjen je za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije i bit će sastavni dio Srednje strukovne škole Velika Gorica. Benefiti su dalekosežni. Ulažemo u budućnost naših učenika i nas samih, istaknuo je  Antolčić.

Modernizacija strukovnog obrazovanja i učenje temeljeno na radu najvažniji su ciljevi projekta. Nastavnici će imati mogućnost konstantnog stručnog usavršavanja, dok će poduzetnici moći koristiti resurse centara izvrsnosti i imati mogućnost zapošljavanja učenika koji će biti kompetentni i pripremljeni za tržište rada.

Mi ćemo postići dva cilja, dobiti izuzetno stručne kadrove za područje strojarstva, ali i osigurati da mladi ljudi ostanu na području Zagrebačke županije gdje mogu dobiti kompletno obrazovanje. Zagrebačka županija poznata je po svom velikom ulaganju u školstvo, a ovo danas je nešto posebno i to jest reforma u strukovnom obrazovanju. Mi danas ne polažemo samo kamen temeljac za ovu zgradu, već kamen temeljac za budućnost našeg strukovnog obrazovanja, napomenuo je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Slika nije dostupna Projekt vrijedan 48 milijuna kuna pretvara Tehničku školu Sisak u regionalni centar kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva

Podsjetimo, Centar izvrsnosti u Velikoj Gorici nalazit će se na 1835 četvornih metara i imati dvije etaže. Ugovoreni iznos radova je 20,89 milijuna kuna, a rok izgradnje 10. svibnja 2023. godine, nakon čega slijedi opremanje objekta najmodernijom opremom za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije.

Rok završetka cijelog projekta s uspostavom triju centara izvrsnosti je 29. prosinac 2023. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti