Počela je masovna proizvodnja autonomnih autobusa

Iz Baidua su se pohvalili početkom masovne proizvodnje autonomnih autobusa, koji su namijenjeni kineskom i međunarodnim tržištima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.07.2018. / 12:06

Autobus Apolong (Foto: Baidu, USA, LLC) (Foto: Baidu, USA, LLC)

Ovo je prva godina komercijalizacije autonomne vožnje, rekao je izvršni direktor Baidua Robin Li tijekom govora na konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Pekingu. Njegov komentar odnosi se na najavu Baidua o početku masovne proizvodnje autonomnih miniautobusa – do sada je proizvedeno sto komada takvih autobusa, koji će prvo biti namijenjeni za kinesko tržište, no cilj je kompanije širenje i na međunarodna tržišta.

Kina je godinama bila poznata po izvozu jeftinih proizvoda u zemlje diljem svijeta, no ta se percepcija polako mijenja i Kina bi mogla biti jedan od predvodnika razvoja umjetne inteligencije: "U budućnosti Kina će izvoziti AI tehnologiju svijetu", najavio je Li.

Jedan od tih izvoznih proizvoda mogli bi biti i autonomni autobusi Apolong koji imaju četvrti stupanj autonomnije, što znači da tehnologija može u potpunosti upravljati vozilom u većini uvjeta – peti stupanj vožnje označava tehnologiju koja će samostalno moći upravljati u svim situacijama poput blatnjavih staza i loših vremenskih uvjeta.

Autobusi Apolong dimenzijama su manji od klasičnih autobusa te u njih stane 14 ljudi, a najzanimljivije je da u njima nema sjedala za vozača, volana niti papučica za gas i kočnicu, već je za vožnju zaduženo isključivo računalo. Pogoni ih električni motor te s punjenjem baterije od dva sata mogu prijeći oko sto kilometara, uz maksimalnu brzinu do 70 km/h.

Ovakvi autobusi, barem na početku, neće se naći na cestama zajedno s ostalim vozilima kojima upravljaju ljudi, već bi se trebali koristiti u kontroliranim uvjetima s malo prometa poput aerodroma, turističkih mjesta na kojima je zabranjen pristup automobilima itd.

Ova vozila uskoro bi se trebala početi koristiti u nekoliko kineskih gradova, a velike planove za Apolong u Japanu ima i kompanija Softbak koji je kupila deset ovakvih autobusa – početkom sljedeće godine počet će s njihovim testiranjima na japanskim cestama.

Prometni stručnjaci vjeruju kako će ovakav tip vozila poput autonomnih autobusa koji će se kretati u dobro organiziranim i kontroliranim područjima javnost puno brže prihvatiti od autonomnih automobila koji će se na cestama voziti zajedno s vozilima kojima upravljaju ljudi jer bi svaka pogreška računala u takvim situacijama mogla biti kobna i imati smrtne posljedice.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti