Počinje ključno razdoblje za 'čeličnu Mayer'

Yahoo će dobiti veliki novac od izlaska Alibabe (u kojoj ima udio) na burzu te sve investitore zanima kako će Marissa Mayer uložiti taj novac

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2014. / 09:49

Počinje ključno razdoblje za 'čeličnu Mayer'

Izlazak kineske kompanije Alibaba na američku burzu bit će jedna od najvećih inicijalnih ponuda dionica (IPO) u američkoj povijesti te, uz početnu cijenu od 68 dolara po dionici, ova kompanija namjerava prikupiti čak 21,8 milijardi dolara. Zahvaljujući izlasku Alibabe na burzu, veliki novac očekuje i ekipa u Yahoou koji posjeduje čak 22,6 posto dionica ove kompanije – nakon prodaje dijela dionica zadržat će 16,3 posto udjela u ovoj kompaniji, a trebali bi zaraditi čak 8,27 milijardi dolara (prije poreza).

Yahoo će dobar dio tog novca vratiti svojim dioničarima, dok se očekuje da bi ostale milijarde trebali dalje uložiti u preuzimanje kompanija, nova zapošljavanja i razvoj novih proizvoda. Većina tržišnih analitičara slaže se da će ovo biti ključno razdoblje za Yahooovu šeficu Marissu Mayer – 'ona će biti sretna, ali pritisak na nju bit će sve veći', komentirao je za Cnet analitičar Sameet Sinha. Od kada je preuzela Yahoo, Mayer je unijela brojne velike promjene u kompaniju – preuzela je brojne kompanije (često samo radi talentiranih zaposlenika), dok je za Tumblr dala više od milijardu dolara te je jedan od njenih najvećih uspjeha što je Yahoo ponovno postao jedna od poželjnijih kompanija za najbolje inženjere.

No, usprkos svim pozitivnim stvarima koje je donijela u Yahoo, ona nije utjecala na ono što je dioničarima najvažnije – povećanje prihoda, dok je zarada od oglašavanja smanjena. Tijekom nedavne konferencije za dioničare rekla je kako je menadžment kompanije nezadovoljan situacijom te je priznala da će za Yahooov opravak na tržištu oglašavanja trebati više vremena nego je planirala. Iako je cijena Yahooove dionice kroz cijelo ovo vrijeme rasla, neki su analitičari to nazvali efektom Alibabe jer je Yahooova dionica mnogima bila zanimljiva upravo zbog velikog udjela u ovoj kineskoj kompaniji na kojoj će Yahoo (i dioničari) sada zaraditi milijarde dolara. Marissa će tako dobiti novi kapital kojeg će morati mudro uložiti, no izgubit će 'Alibabin štit' koji je do sada utjecao na povećanje cijena dionica jer veliki dio investitora nije kupovao dionice zbog poslovanja Yahooa, nego zbog Alibabe i pripreme za njen izlazak na burzu.

U budućnosti investitori će gledati isključivo na poslovanje Yahooa, njihovu poziciju i zaradu na tržištu oglašavanje te na kvalitetu i popularnost njihovih online servisa i mobilnih aplikacija, zbog čega će na Marissi Mayer biti veliki pritisak. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti