Počinje prvi hackaton u – Vatikanu

Ovaj hackaton znak je transformacije katoličke crkve predvođene papom Franjom i način na koji će mladost i tehnologija "ući" u Vatikan.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2018. / 10:22

Papa Franjo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je papa Franjo dosad upozoravao na opasnosti od tehnologije te na ograničenost komunikacije preko ekrana, u Vatikanu su svjesni koliko je tehnologija važna te kako se može iskoristiti i u dobre i plemenite svrhe. Upravo s takvim razmišljanjima o pozitivnoj primjeni tehnologije počinje prvi hackaton u Vatikanu.

Tijekom tri dana više oko 120 studenata i mentora s više od 50 sveučilišta diljem svijeta pokušat će iskoristiti svoje znanje iz tehnologije kako bi riješili neke od velikih problema koje je papa Franjo postavio kao prioritete – problemi s kojima se susreću migranti i izbjeglice, društvenu uključenost te međuvjerski dijalog.

VHacks je organiziran u suradnji s nekim od najvećih tehnoloških kompanija poput Microsofta i Googlea, a na njemu sudjeluju ljudi iz različitih dijelova svijeta i različitih vjera.

Ovaj hackaton znak je transformacije katoličke crkve predvođene papom Franjom i način na koji će se mladost i tehnologija "ući" u Vatikan, odnosno na koji će se studenti posvetiti vrijeme i energiju na stvarne svjetske probleme, napominju na The Guardianu.

Cilj nam je okupiti ljude sa znanjem iz tehnologije, biznisa, civilnog društva i društvenih znanosti kako bi zajedno donijeli nove perspektive ključnim globalnim izazovima, komentirao je uoči početka hackatona svećenik Eric Salobir, predsjednik mreže za istraživanje i razvoj Optic. Imamo ljude s pet kontinenata, katolike, muslimane i Židove, kao i ateiste, dodao je Salobir.

Ovaj svećenik dotakao se i prijašnjih negativnih izjava pape Franje vezanih uz tehnologiju te je napomenuo da, ako je Papa upozoravao na određene opasnosti, to ne znači kako je on protiv tehnologije – on samo upozorava na način na koji se tehnologija iskorištava te je zabrinut "zbog određenih tipova tehnologije povezanih s određenim tipom kapitalizma".

Više je puta upozorio i mlade koji su postali ovisni o društvenim mrežama kako tehnologija ne može zamijeniti interakciju s ljudima uživo, a govorio je i o opasnostima, ali i pozitivnim stranama umjetne inteligencije.

Također, papa Franjo smatra kako bi pri iskorištavanju svih potencijala tehnologije i inovacija znanstvenici uvijek trebali razmišljati i o socijalnoj uključenosti i jednakost kako bi se tehnologija iskoristila za dobrobit svih ljudi.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti