Počinje testiranje digitalnih registarskih tablica

Umjesto registarskih klasičnih tablica, automobili u Dubaiju imat će digitalne tablice s podrškom za GPS i odašiljačima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.04.2018. / 11:22

Dubai (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dubai ima velike planove za budućnost transporta – od transportnog sustava hyperloop koji bi omogućio prelazak udaljenosti između Dubaija i Abu Dhabija od više od 120 km za oko 12 minuta pa do dronova koji će zamijeniti taksije i autonomnih vozila koje bi do 2030. godine trebala postati uobičajena na ulicama ovog grada.

Prema tim rješenjima budućnosti, najava o početku testiranja pametnih registarskih tablica ne izgleda previše revolucionarna, no zahvaljujući njima, mogli bi se spasiti životi ljudi nastradalih u prometnim nesrećama.

Testiranja ovakvih tablica počinju sljedećeg mjeseca – dosadašnje oznake na tablicama zamijenit će digitalne oznake na ekranima, a ove tablice imat će i podršku za GPS i odašiljač. Zahvaljujući njima, u slučaju prometne nesreće odmah će se kontaktirati policija i hitna pomoć, a tablice će moći komunicirati s drugim automobilima i upozoravati ih na uvjete na prometnicama i eventualne prometne nesreće.

Također, u slučaju krađe automobila ili tablice natpis na njoj će se promijeniti kao upozorenje na krađu, a bit će povezane i s računima vlasnika automobila, pa će im se automatski naplaćivati parkirališne karte i kazne.

Testiranje će trajati do listopada i tek će onda biti poznati troškovi, a još nije poznato koliko će iznositi cijena jedne ovakve tablice. Nakon testiranja ovaj će se sustav, ako je potrebno, dodatno unaprijediti i usavršiti te bi nakon toga digitalne tablice mogle postupno zamijeniti klasične registracije u Dubaiju.

Kako ove tablice imaju GPS, jasno je kako vozačima prijete problemi s privatnosti jer bi se konstantno mogla pratiti njihova lokacija i kretanje.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti