Testiranje kombinacije ruskog Sputnjika V i cjepiva AstraZenece protiv koronavirusa počet će sljedeći tjedan u Azerbajdžanu te nekim drugim zemljama Bliskog istoka, izjavio je u četvrtak ruski dužnosnik.

AstraZeneca je u prosincu objavila da će pokrenuti klinička ispitivanja radi testiranja kombinacije dvaju cjepiva kako bi se utvrdilo može li se na taj način povećati učinkovitost britanskog cjepiva.

Oba cjepiva se primjenjuju u dvije doze te koriste bezopasne adenoviruse kao vektore za prijenos genetskih uputa u tijelo kako bi stanice stvorile antitijela. Sputnjik, međutim, koristi različite virusne vektore u dvije doze.

Prema rezultatima posljednje faze ispitivanja, objavljenim u stručnom časopisu The Lancet, rusko cjepivo Sputnjik V ima učinkovitost od 91,6%.

Rusija je spremna ponuditi suradnju bilo kojem proizvođaču koji ima cjepivo s učinkovitošću manjom od 90%, rekao je za Reuters u četvrtak Kiril Dmitrijev, čelnik ruskog suverenog fonda RDIF. Podaci ispitivanja u posljednoj fazi pokazali su da učinkovitost britanskog cjepiva AstraZeneca iznosi oko 70%.

Britanija je u četvrtak započela ispitivanje procjene imunoloških odgovora u slučaju kombinacije cjepiva AstraZenece i Pfizera.

Sputnjik je bio prvi na svijetu koji je pokazao da bi se dva cjepiva trebala razlikovati kako bi imunološki odgovor bio snažniji i dulji te otporniji na mutacije, kazao je Dmitrijev.

Istaknuo je da sada s ovakvom vrstom ispitivanja "drugi počinju slijediti naše korake".

Dodao je da će RDIF uskoro najaviti i zajedničko ispitivanje s velikom kineskom tvrtkom.

Rekao je da će stotine ljudi u različitim zemljama sudjelovati u testiranju kombiniranog cjepiva. Već ga je odobrilo nekoliko regulatora, a nalaženje pacijenata započelo je prošli tjedan, objavljeno je na službenom Twitter profilu Sputnjika.

Ispitivanja će se održati i u Argentini, Saudijskoj Arabiji, UAE-u, Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini, izvijestio je Reuters. Sudionici će najprije primiti cjepivo AstraZeneca, a 29 dana kasnije i dozu Sputnjika V.

Prvi rezultati očekuju se u ožujku, potvrdio je Dmitrijev.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju