Počinju testiranja: Rusiju će braniti roboti!

Rusija počinje s testiranjem vojnih robota koji će u budućnosti štititi njihove baze za lansiranje interkontinentalnih projektila

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.01.2015. / 09:13

Počinju testiranja: Rusiju će braniti roboti!

Velike vojne sile već godinama eksperimentiraju s korištenjem robota u vojne svrhe, a brojni znanstvenici i stručnjaci za robotiku posebno upozoravaju na razvoj tzv. robota ubojica. Naime, kako bi smanjili ljudske žrtve, neke države u ratovima žele koristiti robote koji će moći sami donositi odluke – dakle, bit će programirani za borbu, ali će sami roboti, odnosno umjetna inteligencija odlučivati o metama napada, pri čemu uvijek postoji mogućnost da se takvi roboti okrenu protiv svojih vojnika, odnosno napadnu civile te je pitanje tko bi onda odgovarao za takve žrtve.

Jedna od zemalja koja navodno razvija takve robote je i Rusija, no osim robota ubojica, oni razvijaju i druge robote koje će koristiti u vojne svrhe. Prema pisanju Moscow Timesa, Rusija će uskoro početi s velikim testiranjem takvih robota u regiji Astrakhan – ovo je samo prva faza velikog vojnog plana Rusije u kojem do 2020. godine žele razviti robote koji bi trebali štititi njihove baze za lansiranje interkontinentalnih projektila. Trenutno razvijaju robote koji izgledaju poput malih tenkova i kojima će (na daljinu) upravljati ljudi, no buduće generacije ovih vojnih robota bit će puno naprednije i opasnije.

Inače, iz ministarstva obrane ove zemlje još su ranije najavili kako su vojni roboti njihov glavni vojni prioritet te do 2025. godine žele početi koristiti 'napredne vojne robote' koje će koristiti za zaštitu svojih granica, ali i za potencijalno poduzimanje akcija na nekim udaljenim područjima koja nisu idealna za slanje klasičnih vojnih postrojbi poput Arktika. Osim Rusije, ovakve vojne robote razvijaju i zemlje poput SAD-a, Francuske i Izraela te bi ratovi u budućnosti mogli izgledati potpuno drugačije i u njima će dominirati bespilotne letjelice i vojni roboti, a možda i 'roboti ubojice'. 

Foto: Moscow Times/RDM

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti