Podaci pokazuju da cijepljenje značajno smanjuje rizik od hospitalizacije zbog COVID-19 kod starijih

Nakon 1. doze taj je rizik niži za 64, a nakon druge čak 94 posto niži, nego kod osoba koje nisu cijepljene.

Hina | 05.05.2021. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cijepljenje cjepivima Moderne ili Pfizera značajno smanjuje rizik od hospitalizacije starijih osoba, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dva tjedna nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa rizik od hospitalizacije starijih od 65 godina bio je 94 posto niži u usporedbi s njihovim necijepljenim vršnjacima, priopćio je CDC.

Već je i dva tjedna nakon prve doze taj rizik bio 64 posto niži, pokazali su podaci iz 24 bolnice u 14 američkih saveznih država.

Slika nije dostupna Nakon prve doze Pfizera i dalje postoji rizik od zaraze nekom varijantom koronavirusa

Kako se i očekivalo, cjepivo nije osiguralo zaštitu u prva dva tjedna od prve doze.

U Sjedinjenim Državama je više od 80 posto stanovnika primilo najmanje jednu dozu, većinom mRNK cjepivima Moderne i Pfizera, dvaju američkih proizvođača, s tim da Pfizer radi u suradnji s njemačkim BioNTechom.

Istodobno je u Londonu objavljeno da već i nakon prve doze cjepiva Pfizera i AstraZenece značajno pada rizik od prijenosa zaraze u istom kućanstvu.

Po analizi engleske zdravstvene agencije Public Health England (PHE), taj je rizik za 38 do 49 posto niži. Pritom Pfizerovo cjepivo prolazi nešto bolje od AstraZenecina.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili koliko štiti samo jedna doza Pfizera, AstraZenece i Moderne

Ovo istraživanje, koje je provedeno po podacima iz 24.000 engleskih domaćinstava, još je jedan dokaz da cijepljenje osim što štiti od težih oblika COVID-19, smanjuje i mogućnost prijenosa virusa drugima, priopćio je PHE.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti