Podaci pokreću evoluciju, a poslovna inteligencija postaje umjetna

Praktični primjeri, novi trendovi i više od 30 predavanja na konferenciji o IT poslu 21. stoljeća.

Martina Čizmić | 17.05.2019. / 11:25

4. Data Science Economy konferencija (Foto: DSE)

Prvog dana 4. Data Science Economy konferencije, koja se održava u Zagrebu, okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti.

Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.
Program prvog dana tijekom jutra odvijao se u jednoj dvorani u kojoj su se mogla poslušati izlaganja četiri keynote govornika te panel.

U današnjem poslovnom svijetu sposobnost prikupljanja, strukturiranja, analize i izvlačenja vrijednih i kvalitetnih uvida iz podataka, koji se mogu primjeniti na unapređenje poslovnih procesa, čini temeljnu razliku između uspješnih i neuspješnih kompanija.

Prva keynote govornica, Laura Bermudez, Director Software Development u brzorastućoj tehnološkoj kompaniji iz Silicijske doline Carta, predstavila je neke praktične primjere tijekom svog predavanja Disruptive Data in Silicon Valley – How Carta is Leveraging Data. Naglasila je da danas podaci pokreću evoluciju i da poslovna inteligencija evoluira u smjeru umjetne inteligencije.

4. Data Science Economy konferencija (Foto: DSE)

Nemoguće je analizirati Big Data bez strojnog učenja, a obrada podataka je dosegla neke potpuno nove razine. Koristimo se i novim alatima, kao što je, na primjer, primjena umjetne inteligencije u online shoppingu (pronalaženje artikla pomoću fotografije), istaknula je Bermudez te naglasila važnost korištenja podatkovne znanosti za start upove, no tek u fazi kada imaju jasan poslovni model, proizvod i smjer u kojem se žele razvijati.

Mario Meir-Huber, Senior expert, Big Data and Advanced Analytics, A1 Austria, i Maja Copak Smolčić, Customer insights manager, A1 Hrvatska predstavili su slučaj prenošenja najbolje prakse iz grupacije u Hrvatsku. Krenuli su od postavljenog strateškog cilja – pretvoriti A1 u kompaniju koju pokreću podaci. A1 Hrvatska ima Data Science odjel u kojem radi 13 podatkovnih znanstvenika koji se bave različitim projektima da bi se podržale poslovne odluke i da bi se korisnicima pružila najbolja rješenja. Primjeri projekata su segmentacija TV paketa, CX modeli i analize, preporuke hardvera za korisnike i personalizirano targetiranje, a ključ uspjeha je što kvalitetnija suradnja unutar kompanije.

Zdenek Demeter, Big Data & Analytics Business Manager iz Bisnodea održao je predavanje Data science – a cornerstone for future business growth in every industry. Češki stručnjak predstavio je praktične primjere te rekao da u prikupljanju podataka trebamo biti brzi, hrabri i pohlepni za što više podataka. Istaknuo je da su upravo ljudi arhitekti disruptivnih ideja i projekata i da je upravo ta kreativnost ono što nedostaje umjetnoj inteligenciji da zamijeni ljude, što je čest scenarij pesimističnog pristupa AI-u. Marko Rakar direktor agencije MRAK, svim sudionicima je otvorio oči po pitanju izloženosti privatnosti na primjeru mora senzora koji nas okružuju i u svakom trenutku mogu prikupljati, analizirati i zloupotrebljavati prikupljene podatke.

Jutarnji program zaključio je talk show „Data Business“ koji je moderirao Petar Štefanić, novinar N1 televizije, a sudjelovali su Monika Majstorović, direktorica marketinga – enterprise u A1 Hrvatska, Dejan Donev, Voditelj tima za digitalnu transformaciju u Erste Banku te Marko Lukičić, član Upravnog odbora u hotelskoj tvrtci Jadranka d.d. Govornici su dali primjere kako se podatkovna znanost koristi u bankarskom, telekom i turističkom sektoru te se složili da je riječ o „IT“ sektoru koji će u budućnosti biti presudan za razvoj poslovanja, što su potkrijepili i konkretnim primjerima. Jadranka je, primjerice, temeljem analize podataka ostvarila veći rast u segmentu prodaje različitih sadržaja od rasta cijelog biznisa, a u 2018. prihod im je narastao za više od 20 posto.

Poslijepodne su sudionici mogli birati između tri programska smjera u tri dvorane: RLS (Real Life Use Cases and Stories – primjeri iz prakse), CAL (Concepts and Learnings – savjeti, iskustva i preporuke na temu arhitekture, tehnologija, trendova, alata i sl.) i WNX (What is Next, Trends and Future Development – novi disruptivni trendovi na području DS-a).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti