Podaci s pametnih satova otkrili su neke od posljedica dugog COVID-a

Znanstvenici su analizirali podatke više od 37 tisuća korisnika tijekom deset mjeseci, a rezultati pokazuju s kakvim su se dugoročnim problemima borile osobe koje su se zarazile novim koronavirusom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.07.2021. / 12:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa dio znanstvenika počeo je analizirati podatke s pametnih satova i fitness-narukvica te se pokazalo da u nekim slučajevima nosivi uređaji mogu prepoznati određene promjene u našem tijelu koje upućuju na zarazu, čak i prije nego što se pojave simptomi. Ti su se podaci sa satova i narukvica nastavili prikupljati i proučavati u različitim istraživanjima, a preliminarni rezultati jednog od takvih istraživanja, čiji su podaci objavljeni nedavno, pokazuju da Fitbitovi uređaji i Appleovi satovi mogu dati podatke i o učincima tzv. dugog COVID-a.

Koronavirus, ilustracija Delta-varijanta koronavirusa vlada svijetom, no po čemu se razlikuje od drugih varijanti i zašto bi mogla biti opasnija?

Znanstvenici Scripps Research Instituta u Kaliforniji prikupljali su podatke više od 37 tisuća korisnika nosivih uređaja između 25. ožujka prošle godine i 24. siječnja 2021. godine putem aplikacije MyDataHelps. Prikupljena je velika količina podataka te u budućnosti možemo očekivati nove zanimljive rezultate bazirane na analizi tih podataka koji će nam možda pomoći u borbi protiv virusa SARS-CoV-2.

Podaci obrađeni u istraživanju pokazali su da se u prosjeku devet dana nakon što se kod zaraženih pojavili simptomi, smanji broj otkucaja srca, što nije zabilježeno kod osoba koje su imale problema s drugim bolestima. Zanimljivo, nakon toga broj otkucaja srca je porastao i takav ostao mjesecima te je u prosjeku trebalo 79 dana dok se broj otkucaja srca vrati na staro, odnosno na broj otkucaja prije zarazom korone. Za 14 posto od ukupnog broja zaraženih koji su sudjelovali u istraživanju otkucaji srca povećani su za čak više nego pet otkucaja po minuti u odnosu na uobičajen rad srca tijekom jednog do dva mjeseca, a taj broj otkucaja ponovno se vratio na vrijeme prije zaraze nakon više od 133 dana.

Slika nije dostupna EMA objavila: Dvije doze bilo kojeg cjepiva protiv COVID-19 štite i od delta-varijante

Također, u odnosu na osobe koje su imale druge zdravstvene probleme, osobama koje su bile zaražene novim koronavirusom trebalo je više vremena da im se nivo fizičke aktivnosti vrati na staro, kao i kvaliteta spavanja i sna.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti