Podigli tužbe protiv Mete i OpenAI zbog kršenja autorskih prava

U ime vlasnika autorskih prava u SAD-u čiji je rad navodno neovlašteno korišten, tužitelji traže novčanu odštetu, ne precizirajući iznos.

Hina | 10.07.2023. / 13:00

ChatGPT, ilustracija (Foto: Afp)

 Komičarka Sarah Silverman podigla je s autorima Rihardom Kadreyem i Christopherom Goldenom tužbu protiv Metaplatformsa i OpenAI-ja, tvrdeći da su neovlašteno koristili njihov sadržaj za jezičnu poduku umjetne inteligencije.

Sadržaj je bio zaštićen autorskim pravima, a Meta i OpenAI koristili su ga za poduku robota za chat, stoji u grupnoj tužbi, podnesenoj u petak na saveznom sudu u San Franciscu.

Meta i OpenAI nisu odmah u nedjelju odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.

Tužitelji naglašavaju pravne rizike s kojima se sučeljavaju inženjeri pri upotrebi sadržaja zaštićenog autorskim pravima u razvoju chatbotova za službe na korisnike.

Okrugli stol o intelektualnom vlasništvu u videoigrama Autori videoigara trebali bi posvetiti više pažnje zaštiti intelektualnog vlasništva, no otkud krenuti?

Silverman, Kadrey i Golden tvrde da su Meta i OpenAI neovlašteno koristili njihove knjige za razvoj „velikih jezičnih modela“, koje inženjeri predstavljaju kao moćan alat za automatizaciju zadataka repliciranjem ljudskog razgovora.

U tužbi protiv Mete autori tvrde da su anonimno otkriveni podaci o poslovanju kompanija s umjetnom inteligencijom pokazali da je njihov rad korišten bez dozvole.

U tužbi protiv OpenAI-ja pozivaju se na sažetke vlastitog rada koje je generirao ChatGPT, tvrdeći da pokazuju da je chatbot učio baš na njihovom sadržaju, zaštićenom autorskim pravima.

Neke su pojedinosti u sažecima pogrešne, ali ipak pokazuju da ChatGPT "u skupu podatka za obuku zadržava znanje iz konkretnih radova", navodi se u tužbi.

U ime vlasnika autorskih prava u SAD-u čiji je rad navodno neovlašteno korišten, tužitelji traže novčanu odštetu, ne precizirajući iznos.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti