Podignuta optužnica protiv vozača koji je Teslom na autopilotu prošao kroz crveno svjetlo i ubio dvoje ljudi

Ovo je prvi put da je vozač osuđen za kazneno djelo zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama dok je njegovim vozilom upravljao autopilot.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2022. / 08:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tesla je više puta bila predmetom istrage zbog svog asistenta u vožnji, odnosno autopilota koji tijekom aktivacije preuzima kontrolu nad vozilom. No kako bi to trebalo biti poznato svim vlasnicima Teslinih vozila, i dok je autopilot aktiviran, vozači moraju imati ruke na volanu i biti koncentrirani na cestu i vožnju kako bi mogli ispraviti potencijalne pogreške softvera.

Slika nije dostupna Vozač Tesle vrijeme u prometnoj gužvi kratio na zanimljiv način i pritom zabavljao ostale vozače

U SAD-u već se provode istrage oko prometnih nesreća u kojima su sudjelovala Teslina vozila, uključujući i nesreće u kojima su automobili udarili u parkirana vozila, pri čemu su neki imali uključen autopilot.

Jedna od prometnih nesreća s Teslom i autopilotom u glavnim ulogama, a koja je imala tragičan ishod, ovaj je tjedan dobila i svoj epilog - optužnicu za ubojstvo iz nehaja prilikom upravljanja vozilom koja je podignuta protiv vozača. Riječ je o slučaju iz 2019. godine u kojem je Model S prošao kroz crveno svjetlo i udario u Hondu Civic u kojoj su poginule dvije osobe.

Istragom je utvrđeno da je tijekom sudara automobil imao aktiviran Teslin autopilot - iako to nije navedeno u službenim dokumentima, tu su informaciju medijima potvrdili iz Nacionalne uprave za sigurnost prometa. Treba naglasiti kako u vrijeme prometne nesreće Teslin autopilot još nije imao opciju prepoznavanja crvenog svjetla i zaustavljanja na semaforu.

Slika nije dostupna Usprkos krizi automobilske industrije, Tesla je ponovno ostvarila rekordne rezultate

Američki mediji kažu kako je ovo prvi put da je vozač osuđen za kazneno djelo zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama dok je njegovim vozilom upravljao autopilot. Optuženi vozač pred sudom je rekao da se ne osjeća krivim.

Izvor: The Drive
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti