Pogled kroz paukova osjetila: Zakoračite u paukovu mrežu, pogledajte i poslušajte kako je to biti pauk

Znanstvenici s MIT-ja vjeruju da su pomoću nevjerojatnog eksperimenta uspjeli pokazati što pauk vidi dok vreba plijen na mreži. Kao bonus, čovjek to sad može i čuti.

Branimir Vorša | 13.04.2021. / 12:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pauci su uglavnom slijepi, no njihove su mreže osjetljive na poremećaje koje pauci zauzvrat mogu osjetiti putem svojih nogu. Znanstvenici s MIT-ja sad su napravio audiovizualni prikaz vibracija paukove mreže u obliku zvuka koji ljudsko uho može čuti. Osim što možemo čuti kako zvuči glazba paukovih mreža, možemo steći i dojam kako je to biti u ulozi pauka koji vreba plijen na mreži.

Na paukovu mrežu može se gledati i kao na ekstenziju paukova tijela, s obzirom na to da on živi na njoj i da je koristi kao senzor. Kad uđete u svijet virtualne stvarnosti i uronite u tu mrežu, mogućnost da čujete što se događa omogućava vam da razumijete što vidite, pojašnjava Markus Buehler sa Sveučilišta MIT, koji je svoju studiju predstavio tijekom virtualne konferencije Američkog kemijskog društva.

Zbog različite dužine i napetosti svake niti paukove mreže, one odašilju različite frekvencije kad ih se poremeti, a može ih se koristiti i za slanje signala i komunikaciju s drugim paucima tako što pauk tapka nogama po nitima mreže.

Buehlerov tim koristio je laser za stvaranje 3D karte mreža koje su ispleli tropski pauci (Cyrtophora citricola). Nakon toga otkrili su frekvenciju vibriranja svake od pojedinih niti mreže kroz njezinu dužinu i elastičnost te nakon toga pretvorili te frekvencije u one koje ljudsko uho može čuti.

Slaganjem zvučnih i vizualnih slojeva u jednu cjelinu, promatrač može povezati zvukove koje čuje s nitima koje vidi te tako na određeni način steći uvid što pauk vidi, kaže Beuhler.

Njegov tim iskoristio je umjetničku slobodu pa su za reprodukciju zvuka odabrali sintesajzer sa zvukom nalik harfi.

Sam Beuhler proveo je sate i sate slušajući virtualne zvukove paukovih mreža i njemu više ne zvuče samo disonantno, već u njima prepoznaje i strukturu.

Vjerujemo da imamo preciznu refleksiju od onoga što bi pauk vidio, ističe.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti