Virus SARS-CoV-2 raširio se planetom, a gdje god se pojavio, urušio je ekonomiju i zdravstvene sustave. Dio svjetskih dužnosnika krivi kinesku vladu za manjak transparentnosti oko izbijanja pandemije i pojave novog koronavirusa, a dio zemalja, poput SAD-a, provodi i istragu s tim u vezi.

U priči koju je objavio Mirror, britanska znanstvenica Nadescha Zwerschke (34) opisuje kako je znanstvenicima koji se nalaze na Antarktiku promatrati ostatak svijeta i pandemiju koja je dosad uzela više od 165.000 života.

Zwerschke je članica British Arctic Surveyja (BAS) i već 16 mjeseci živi u istraživačkoj stanici Rothera na Antarktiku. Tamo proučava vodene hranidbene sustave i utjecaj klimatskih promjena na ravnotežu tamošnjeg delikatnog ekosustava.

Otkako se novi koronavirus pojavio u svim svjetskim medijima i otkako se počeo širiti iz Kine, znanstvenici koji trenutno borave na Antarktiku provode testiranja na COVID-19 bolest svih novopriidošlih na najhladniji i najjužniji kontinent.

Testiranja su započela u veljači, a ljudi koji su tad dolazili na Antarktik provjeravani su na simptome zaraze novim koronavirusom. Ako bi pokazali simptome, morali bu na 14 dana u karantenu, pojasnila je Zwerschke.

Događaji u svijetu čine se tako nestvarno kad ste tako daleko. Većina nas je u svakodnevnom kontaktu s prijateljima i obitelji,a BAS nas redovito informira o razvoju događaja. Imamo pristup internetu i društvenim mrežama, a postoje i dnevne novine koje prenose glavne vijesti. Na Antarktiku trenutno nema koronavirusa, a BAS ima više aktivnih mjera opreza kako bi istraživačke stanice i kontinent i dalje ostali slobodni od virusa, otkrila je na kraju Zwerschke.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju