Pogled u budućnost: Nije sve tako crno, očekuju nas sjajne stvari!

U moru defetističkih najava koje uglavnom predviđaju kataklizmu na 'tehnološki pogon' i propast ljudske civilizacije upravo zbog 'podivljalog i nekontroliranog napretka', Ray Kurzweil ponudio je sasvim oprečan pogled u budućnost.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 21.05.2015. / 09:01

Pogled u budućnost: Nije sve tako crno, očekuju nas sjajne stvari!

U moru defetističkih najava koje uglavnom predviđaju kataklizmu na "tehnološki pogon" i propast ljudske civilizacije upravo zbog "podivljalog i nekontroliranog napretka", Ray Kurzweil ponudio je sasvim oprečan pogled u budućnost. 

Za one koji možda ne znaju, Raymond Ray Kurzweil je američki znanstvenik, pisac, računalni stručnjak, "futurolog" i trenutačno direktor inženjeringa u Googleu. Dakle, čovjek čija riječ svakako ima težinu i koji zna o čemu govori kada je u pitanju bliska i daleka budućnost u tehnološkom svijetu. Za razliku od brojnih kolega znanstvenika, Kurzweil nije zabrinut zbog onoga što dolazi, dapače, njegova su futuristička predviđanja sasvim optimistična, stoga je odlučio s javnošću podijeliti ključne godine koje će prema njegovom mišljenju obilježiti neke sjajne stvari, izumi i tehnološke inovacije. 

2017

I dok se još uvijek žestoko raspravlja o tome jesu li autonomni automobili nešto što nam treba ili će generirati propast gospodarstva Kurzweil objašnjava kako automobili bez vozača (Googleovi pogotovo) donose sigurnost i rasterećenje prometa. Zašto? Zato je imaju senzore, vizualne lasere, moći će međusobno komunicirati i koordinirati svoje kretanje, što će poboljšati sigurnost, anulirati prometne gužve i omogućiti nam da daleko brže stignemo na željenu destinaciju. Ako bi se ostvarilo, bilo bi, pogotovo u najvećim gradovima svijeta, doista odlično. 

2018

Pretraživački servisi ili kako ih svi kolokvijalno nazivamo tražilice, pogotovo (opet!) Google pomažu nam u svakodnevnom radu, a Kurzweilova je namjera otići korak dalje i razviti tražilice kao osobne asistente. Svaka će od tih tražilica biti personalizirana, moći ćemo s njima komunicirati, pomagat će nam u pronalaženju podataka, stvari, događaja, ali i u svakodnevnom radu, jedna od takvih su trebale biti i Google Glass naočale, a Kurzweil vjeruje kako još nije kasno da se to realizira, možda u nekom modificiranom obliku. 

2020

Pretilost i dijabetes tipa 2 su dvije, između ostalog, bolesti koje etiketiraju epidemijama novog doba. Rješenje bi mogao biti Human Genome Project, u kojem su spojene medicina i informacijske tehnologije. Testiranje na životinjama pokazalo je da znanstvenici mogu "isključiti" gen koji uzrokuje te probleme, životinje su nesmetano i obilno jele, nisu se udebljale i živjele su u prosjeku 20 posto dulje. Sljedeći korak je primjena ovih dostignuća na ljude, kojima će se omogućiti bolji, kvalitetniji, zdraviji i dulji život. 

Iste godine, predviđa Kurzweil, moći ćemo, zahvaljujući razvoju tehnologije 3D ispisa, kod kuće "isprintati" odjeću i brojne druge stvari. Ako baš svatko neće moći imati 3D pisač kod kuće, što je naravno sasvim izvjesno, postojat će specijalizirana mjesta, dućani, restorani ili općenito popularna okupljališta, koja će nam omogućavati ovakve usluge. To će donijeti sasvim novu eru dizajnerskog pristupa ali i jeftinije oblačenje, barem tako smatra ovaj znanstvenik. Živi bili pa vidjeli... 

2023

U idućih 20 godina virtualna stvarnost će postati najnormalnija stvar, ali navedena godina će, prema Kurzweilu, označiti prekretnicu. Prema njegovim riječima, biti će sasvim normalno da s prijateljem, iako ste udaljeni tisućama kilometara, prošećete nekom od mediteranskih plaža i pritom osjećate topli morski zrak na svojem licu. Zvuči poprilično dobro i primamljivo, iako je, kao i uvijek, pitanje dostupnosti i cijene, no tko zna što će se promijeniti u narednih osam godina. 

2030

Trenutačno se samo trećina iskoristive zemlje upotrebljava za proizvodnju hrane, što je prema Kurzweilu poprilično porazan podatak. Rješenje je korištenje takozvanih vertikalnih poljoprivrednih farmi, koje će biti smještene u računalnim centrima, u sklopu napuštenih tvorničkih zgrada. Prednosti su mogućnost kontroliranih uvjeta, recikliaža, ali ono što mnogi ne odobravaju, primjerice "kloniranje mesa", ali navodno bi moglo biti vrlo zdravo, jer bi se proizvodilo meso s omega 3 kiselinama, umjesto zasićenih masti...

2033

U roku od dvadeset godina, iako zvuči pomalo nestvarno, mogli bismo imati električnu energiju u potpunosti, 100% dobivenu od sunčeve svjetlosti. Iako solarni paneli odavno nisu nikakav raritet niti ekstravagantna novost, Kurzweil smatra da je moguće imati "napajanje iz sunca", što je ekološki i ekonomski potencijalno briljantan podatak, a i tvrdi da sunčeve energije imamo nejverojatnih 10 tisuća puta više nego što nam je objektivno potrebno, samo to nismo iskoristili. 

2040

U posljednjih 200 godina prosječni životni vijek je udvostručen, ali mitska želja "ostati zauvijek mlad" nije neostvariva. Postoje, naime, tri "mosta" koja će to omogućiti; 1. Omogućavanje održavanja zdravlja zahvaljujući tehnologiji; 2. Biotehnološka revolucija, reprogramiranje bolesti i eliminacija iste; 3. Revolucija nanotehnologije i omogućavanje povećavanja otpornosti imunuloškog sustava zahvaljujući nanorobotima koji bi se "ubacili" u krv. Uglavnom, životni vijek bi se trebao dodatno produljiti... 

Izvor Genius, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti