Pogled u prošlost: Sjećate li se ovih sedam legendarnih aplikacija i igara?

Pripadnici mlađe generacije, koji su odrasle na 'modernim gadgetima' možda i nisu čuli za ove 'legendarne komade', mi nešto stariji s nostalgijom se prisjećamo vremena kada je sve, barem nam se tako čini, izgledalo izazovnije nego danas...

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.04.2015. / 14:08

Pogled u prošlost: Sjećate li se ovih sedam legendarnih aplikacija i igara?

Pripadnici mlađe generacije, koji su odrasle na "modernim gadgetima" možda i nisu čuli za ove "legendarne komade", mi nešto stariji s nostalgijom se prisjećamo vremena kada je sve, barem nam se tako čini, izgledalo izazovnije nego danas...

Svako vrijeme, istina, nosi svoje, danas je tehnologija otišla u neslućene dimenzije, pogotovo ako aktualnu situaciju kompariramo s onom od prije dvadeset godina ili više. A zapravo, devedesete godine prošlog stoljeća na određeni su način označile ekstremni razvitak tehnologije i svega što ide uz to, od interneta, aplikacija za obradu multimedije ili web stranica, igara, preglednika... Ako slučajno nikada niste čuli zvuk "dial-up" modema koji je označavao putovanje u do tada nepoznat svijet interneta, onda je ovo nešto za vas. Ali, čak i ako ste koristili spomenuti modem, lijepo je prisjetiti se nekih davnih IT vremena...

America Online (1991)

Skraćeno AOL, riječ je o kompaniji koja je, na određeni način svima otvorila vrata korištenja interneta i dugo vremena bila sinonim za korištenje pristupa webu. Bez njih web svakako ne bi bio isti.

Wolfenstein 3D (1992)

Devedesete su bile godine kada je igranje na računalima sve više postajalo omiljena zabava, možda još ne u ovim krajevima, ali globalno svakako, a ova je igra bila avangarda. 

Microsoft Encarta (1993)

Ono što je danas, uvjetno rečeno, Wikipedia, to je tada bila Encarta, koja je nudila fantastičan interaktivni pristup materijalima koji su do tada bili rezervirani za enciklopedije u "tvrdim koricama". 

Netscape (1994)

Prvi "ozbiljan i pravi" web preglednik, iz kojega je kasnije praktički nastao danas super popularni Mozilla Firefox, bilo je to vrijeme dok još Internet Explorer nije zagospodario webom. Famozni Navigator.

Microsoft Entertaiment Pack (1995)

Iako Microsoft, realno, nikada nije bio orijentiran prema igranju, uvijek su imali određen broj igara integriran u svoje operativne sustave, ovo je jedan od takvih "paketa". 

Microsoft FrontPage (1996)

Možda ste mislili da je Macromedia Dreamweaver (kupljen od Adobea) preteča WYSIWYG editora za izradu web stranica, ali nije, ovo je temelj takvih vrsta aplikacija. 

Napster (1997)

Ne, nije riječ (samo) o razmjeni glazbenih datoteka, već o "djedici" kada je u pitanju "peer-to-peer" protokol i način razmjene datoteka kakav danas poznajemo, apsolutna legenda među legendama. 

Izvor: makeusof, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti