Pogledajte eksploziju supernove koja se dogodila dok su Zemljom vladali dinosauri: "Ne postoji zemaljski vatromet koji se može mjeriti s tim"

Svi volimo pogledati dobar vatromet, no niti jedan zemaljski vatromet s ene može mjeriti s kozmičkim vatrometom koji se vidi s tolikih udaljenosti da vam se od njih samo može pomutiti um. No, računajte na NASA-u da će učiniti sve da taj vatromet osim astronoma mogu vidjeti svi.

Branimir Vorša | 02.10.2020. / 15:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čovječanstvo sad već ima dovoljno tehnologije uperene u svemirsko prostranstvo da ako se u njemu dogodi nešto veliko i spektakularno, astronomi će to primijetiti. Posebna je poslastica kad svemirski spektakl možemo promatrati i iz udobnosti naslonjača, a ovdje je upravo riječ o jednom takvom događaju kojeg je još 2018. godine počeo pratiti svemirski teleskop Hubble.

Godine 2018. Hubble je primijetio svemirsku eksploziju udaljenu "pišljivih" 70 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, a nakon više od godinu dana promatranja tog dijela svemira, NASA se potrudila pa za javnost pripremila i timelapse video tog događaja.

Riječ je o eksploziji zvijezde, odnosno supernova događaju u galaksiji NGC 2525, koju je još davne 1791. godine otkrio William Herschel.

Ali nije to bila bilo kakva eksplozija supernove, jer je taj događaj, koji je nazvan SN2018gv, bio zapravo eksplozija spernove tipa Ia, odnosno proizvod bijelog patuljka koji je privukao toliko materije iz susjedne zvijezde, da je prešao vlastitu kritičnu masu i eksplodirao. Taj tip supernove stvara i superjako svjetlo, 5 milijuna puta jače od Sunčevog.

Isto tako, 2011. godine profesor Adam Reiss sa sveučilišta Johns Hopkins dobio je Nobelovu nagradu za fiziku jer je putem Ia supernove uspio dokazati da se širenje svemira ubrzava. Osim što je unijelo revoluciju u kozmologiju, to se otkriće može objasniti jedino prisutnošću tamne energije.

Ne postoji zemaljski vatromet koji se može mjeriti s ovom supernovom, koju je u njezinoj iščezavajućoj slavi uhvatio Hubble, rekao je u priopćenju za medije sam Reiss.

Stoga, priuštite si nepunu minutu velikog kozmičkog vatrometa i pogledajte NASA-in video.

Izvor: IFLScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti