Pogledajte kako neuroproteza pretvara moždanu aktivnost u riječi i rečenice te pomaže nijemom i paraliziranom pacijentu da ponovno progovori

Nijem i paraliziran pacijent uspio je komunicirati riječima s okolinom zahvaljujući moždanom usatku s računalnim sučeljem, koji je specifičnu aktivnost njegova mozga pretvorio u pisani tekst na zaslonu.

Branimir Vorša | 15.07.2021. / 11:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživanje Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu koje financira Facebook, razvilo je moždani usadak s računalnim sučeljem, koji pomaže osobama s invaliditetom koje ne mogu komunicirati s okolinom na drugi način da ponovno mogu komunicirati. Riječ je o posljednjoj fazi projekta Steno, u kojem je razvijen moždani usadak koji specifičnu moždanu aktivnost izravno prevodi u riječi i rečenice te na taj način omogućuje komunikaciju nijemog i paraliziranog pacijenta s okolinom ispisivanjem onoga što pacijent želi izgovoriti na zaslonu.

Ovo je prvi put da je prirodni pokušaj izgovaranja riječi dekodiran u prave riječi koristeći samo moždanu aktivnost, objašnjava dr. David Moses, vodeći autor studije objalvjene u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine.

Nadamo se da je to dokaz principa rada izravne kontrole govora komunikacijskog uređaja, dodaje dr. Moses.

Studiju je u praksi proveo neurokirurg dr. Edward Chang, koji je nijemom i paraliziranom pacijentu u mozak usadio "neuroprotezu" s elektrodama. Riječ je o pacijentu koji je s navršenih 20 godina života doživio moždani udar.

Navedena neuroproteza ugrađena mu je iznad područja mozga koje je zaduženo za kontrolu vokalnog trakta, a pacijent je pokušao komunicirati tako što je odgovarao na pitanja postavljena mu na zaslonu.

Neuroproteza koristi algoritme računalnog učenja koji mogu prepoznati 50 riječi te ih slagati u rečenice izgovorene u stvarnom vremenu. Primjerice, kad je pacijent upitan kako se danas osjeća, njegov odgovor na zaslonu bio je Osjećam se vrlo dobro. Rečenica se nije pojavila odjednom u cijelosti, već riječ po riječ, no komunikacija je uspješno provedena.

Moses je objasnio da će istraživanje biti nastavljeno i nakon faze koju financira Facebook te da je pred znanstvenicima još puno posla.

Trenutačno je nejasno koliko prepoznavanja govora dolazi od snimljenih uzoraka moždane aktivnosti, kombinacije vokalnog govora ili kombinacije to dvoje.

Moses međutim jasno kaže da njegova studija ne predstavlja otkriće čitanja misli, već se oslanja na otkrivanje moždane aktivnosti koja se događa specifično kad se osoba pokušava ponašati na određen način, primjerice kao kad pokušava govoriti.

Moses isto tako kaže da se rad njegova tima još uvijek ne može prenijeti na neinvazivna neuralna sučelja.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti