Pogledajte kako Teslin autopilot pada na testu i kosi "pješake" na cesti

Na Twitteru se pojavila snimka testa sustava automatskog kočenja Teslina Modela 3 koju su napravili Kinezi i u njoj je Tesla spektakularno zakazala. Naime, sustav uopće nije registrirao "pješaka" pa shodno tome nije ni zakočio.

Branimir Vorša | 23.09.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Teslini automobili imaju najnapredniji sustav autonomne vožnje, a istovremeno je to i jedan od najkontroverznijih sustava u automobilskoj industriji danas. Tome u prilog ide i najnoviji video objavljen na Twitteru, u kojem Kinezi testiraju taj sustav na umjetnim pješacima.

Postavke su jednostavne, Teslina "trica" kreće se ravno pri manjoj brzini, a umjetni pješak postavljen na klizni mehanizam u ključnom trenutku izlazi pred automobil, koji bi barem u teoriji, trebao uočiti i prepoznati opasnost na cesti i zaustaviti se.

No u testu koji je prikazan na videu Tesla se ne zaustavlja, a nesretni "pješak" u naletu ostaje bez nogu i još pokojeg dijela anatomije. Automobil u konačnici zaustavlja sam vozač.

U komentarima na Twitteru korisnici se šale da je Teslin autopilot možda toliko napredan da shvaća kako je u pitanju samo lutka pa da nema potrebe za zaustavljanjem.

Međutim, to nije jedini video te vrste koji dolazi iz Kine, i u drugom je testu Tesla jednako učinkovito pokosila pješaka.

Zapravo, Kinezi tvrde da su Teslina vozila na testiranju automatskog sustava kočenja ostvarila najgore rezultate.

Tesla, čini se, ima slijepu točku u svom sustavu jer je sad već postala česta pojava da njihova vozila nalijeću na stacionarne objekte (poput parkiranih policijskih vozila ili prevrnutih kamiona, recimo).

Slika nije dostupna Uključio autopilot na Tesli, gledao film i pokupio dva policijska automobila

Slika nije dostupna Pogledajte video udara: Autopilot Tesle nije detektirao prevrnuti kamion i zabio se u njega s više od 100 kilometara na sat

Iz Tesle konstantno naglašavaju da tijekom vožnje s autopilotom vozač mora biti za volanom i paziti na cestu.

Tesla inače za svoj sustav autopilota naplaćuje čak 8000 dolara i praktički garantira "potpuno autonomnu vožnju", iako ta tehnologija zapravo još nije u uporabi. Stoga, ako planirate kupiti Teslu ili ste vlasnik nekog od njihovih modela, držite ruke na volanu i oči na cesti i kad je riječ o vožnji na autopilotu.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti