Pogledajte najdetaljniju ikad snimljenu fotografiju Sunca koja prikazuje svu njegovu raskoš

Gotovo nestvarno izgleda najdetaljnija fotografija Sunca ikad snimljena. Sastavljena od 25 pojedinačnih fotografija, ima ukupno 83 milijuna piksela.

Martina Čizmić | 27.03.2022. / 11:58

Fotografiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Kad promatramo Sunce sa Zemlje, često ne možemo vidjeti sve detalje koje bismo željeli. Stoga je Europska svemirska agencija (ESA) prema Suncu poslala letjelicu koja je na Zemlju vratila nevjerojatno detaljne i prekrasne fotografije Sunca.

Fotografije koje su snimljene 7. ožujka pokazuju detalje kao što su Sunčev disk i vanjsku atmosferu, a ujedno su i najdetaljnije fotografije Sunca ikad snimljene.

Među fotografijama je i ona koju je snimio SPICE instrument (Spectral Imaging of the Coronal Environment), a koja je prva takva fotografija Sunca u posljednjih 50 godina.

Koliko je zapravo detaljna fotografija, možda najbolje govori podatak da je sastavljena od 25 individualnih fotografija koje su snimljene jedna za drugom tijekom perioda od četiri sata. Ukupno, finalna fotografija ima više od 83 milijuna piksela.

SPICE je dizajniran kako bi pratio slojeve Sunčeve atmosfere, mjerio različite valne duljine ultraljubičastog svjetla, ali i mjerio temperaturu Sunca.

Tako je nastala i veoma zanimljiva snimka koja Sunce pokazuje u različitim "bojama" odnosno temperaturama pojedinih slojeva i spojeva. Tako ljubičasta boja odgovara vodiku na temperaturi od otprilike 10 tisuća stupnjeva Celzija, plava ugljiku na 32 tisuće stupnjeva, zelena kisiku na 320 tisuća stupnjeva, a žuta neonu na nevjerojatnih 630 stupnjeva Celzija.

Snimke će omogućiti znanstvenicima da prate nevjerojatno snažne erupcije koje se događaju u Sunčevoj atmosferi, ali i da prouče kako se temperatura mijenja, ovisno o sloju atmosfere. Naime, obično temperatura pada kako se udaljavamo od vrućeg predmeta. No, kod Sunca je situacija drugačija. Na samoj površini ove zvijezde, temperatura je "tek" 5000 stupnjeva Celzija, dok se u njegovoj atmosferi penje na čak milijun stupnjeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti