Pogledajte trenutak u kojem koronavirus napada stanicu i ulazi u nju

Brazilski su znanstvenici pomoću elektronskog mikroskopa snimili trenutak u kojem virus SARS-CoV-2 ulazi u stanicu. Fotografije koje su objavili snimljene su tijekom istraživanja procesa razmnožavanja novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 15.04.2020. / 12:11

Stručnjaci s brazilskog instituta Oswaldo Cruz Foundation tijekom proučavanja procesa razmnožavanja novog koronavirusa uspjeli su snimiti i trenutak u kojem on napada i ulazi u stanicu. Ipak, stanica nije ljudska, već je izolirana iz afričkog zelenog majmuna, a te stanice često se koriste za istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Koristeći transmisijski elektronski mikroskop, a riječ je o komadu vrhunske tehnologije koji može uvećati stvari i do dva milijuna puta, tim znanstvenika uspio je snimiti svaki detalj procesa u kojem SARS-CoV-2 napada i ulazi u ljudsku stanicu.

Fotografije pokazuju tamne točke koje su zapravo virusne čestice novog koronavirusa i koje pokušavaju inficirati i ući u citoplazmu stanice, u kojoj se nalazi i jezgra stanice s njezinim genetskim materijalom.

Nakon toga počinje proces infekcije stanice i ulazak tih čestica u citplazmu stanice. Po izlasku iz zaražene stanice virus ponavlja proces dok ne zarazi više-manje sve što može zaraziti.

Izvor: Telegraph

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti