Pogledajte video: Teslin autopilot spasio vozača od medvjeda na cesti

Dosadnu noćnu vožnju Modela 3 prekinuo je autopilot koji je na cesti primijetio medvjeda i dva mladunca te na vrijeme zakočio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2019. / 07:45

Medvjed na cesti (Foto: YouTube)

Autopilot je vjerojatno najzanimljivija opcija Teslinih automobila i dosad smo na internetu vidjeli brojne videozapise u kojima je tehnologija spasila vozače od prometnih nesreća. Tehnologija, naravno, još nije usavršena te iz Tesle (te čak i policije) konstantno upozoravaju vlasnike njihovih vozila kako nije riječ o autopilotu koji može u potpunosti sam upravljati automobilom, već o asistentu koji je samo pomoć u vožnji.

Seks u autu Seks u autonomnom automobilu: Tesla je najtraženiji pojam na Pornhubu

Dio ljudi ne obazire se na ta upozorenja pa su u nekoliko navrata vozači uhvaćeni kako drijemaju za volanom, dok je autopilot upravljao vozilom, a zabilježeno je i nekoliko prometnih nesreća koje su se dogodile upravo s aktiviranim autopilotom.

Zahvaljujući mogućnosti nadogradnje putem interneta, autopilot se konstantno može poboljšavati novim opcijama, odnosno poboljšavanjem postojećih mogućnosti, a koliko je Teslin asistent u vožnji napredovao, na svojoj je koži osjetio vlasnik Modela 3 Andrew Whittle. Tijekom noćne vožnje po saveznoj državi Montana u SAD-u aktivirao je autopilot, koji je na vrijeme prepoznao prelazak medvjeda i dva mladunca preko ceste te je zaustavio automobil kako bi spriječio sudar.

Videoigra u Tesli Zaigrao se u Tesli! Vozio autocestom, uključio autopilot pa odlučio zaigrati videoigru

Gledajući snimku, stječe se dojam da je bilo dovoljno vremena da i bez pomoći tehnologije pri brzini od oko 80 km/h vozač stigne zakočiti i izbjeći sudar, no dovoljna je samo sekunda nepažnje, zamišljenost pri dosadnoj noćnoj vožnji, promjena pjesme na CD-u ili pogled na mobitel i moglo je doći do tragedije.

U komentaru situacije Whittle je pohvalio napredak autopilota, za koji je napisao da je, otkad je kupio automobil, zahvaljujući nadogradnji softvera, postao mnogo bolji i pouzdaniji.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti