Sjedinjene Države u listopadu su donijele sveobuhvatni skup propisa s namjerom usporavanja kineske industrije poluvodiča, što je izazvalo pritužbe iz Kine.

Bazna stanica SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika za nacionalnu sigurnost

Kina pokreće pravne radnje pred WTO-om zbog neophodnog načina rješavanja naših zabrinutosti i obrane naših legitimnih interesa, piše u priopćenju kineskog ministarstva trgovine, koje prenosi diplomatska misija u Ženevi.

Dodaje se da su američka ograničenja ugrozila stabilnost globalnih industrijskih opskrbnih lanaca.

Kineski "zahtjev za konzultacijama" prvi je korak u dugoj proceduri pred WTO-om.

Primili smo kineski zahtjev za konzultacijama povezan s određenim radnjama SAD-a koje utječu na tržište poluvodiča, rekao je glasnogovornik ureda američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodge.

Kao što smo već priopćili NR Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu sigurnost, a WTO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu sigurnost, rekao je Hodge u izjavi poslanoj e-mailom.

Kina Peking planira odobriti veliki paket fiskalnih poticaja: Više od 135 milijardi eura za razvoj jedne industrije

Kineska žalba na SAD-ovo ograničenje njihova izvoza čipova dolazi nekoliko dana nakon presude WTO-a protiv Washingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal, koje je, među ostalima, uvela i Kina. Sjedinjene Države, redoviti kritičar arbitražnog postupka WTO-a, odbacile su zaključke WTO-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju