Pokrenuli spor pred WTO-om: Kina optužuje SAD za ugrožavanje stabilnosti globalnih opskrbnih lanaca

Kina je pokrenula trgovinski spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Sjedinjenih Država zbog mjera kontrole izvoza kineskih čipova, odnosno njihova uvoza u SAD, priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Hina | 13.12.2022. / 12:28

Razlog spora su čipovi (Foto: Getty Images)

Sjedinjene Države u listopadu su donijele sveobuhvatni skup propisa s namjerom usporavanja kineske industrije poluvodiča, što je izazvalo pritužbe iz Kine.

Bazna stanica SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika za nacionalnu sigurnost

Kina pokreće pravne radnje pred WTO-om zbog neophodnog načina rješavanja naših zabrinutosti i obrane naših legitimnih interesa, piše u priopćenju kineskog ministarstva trgovine, koje prenosi diplomatska misija u Ženevi.

Dodaje se da su američka ograničenja ugrozila stabilnost globalnih industrijskih opskrbnih lanaca.

Kineski "zahtjev za konzultacijama" prvi je korak u dugoj proceduri pred WTO-om.

Primili smo kineski zahtjev za konzultacijama povezan s određenim radnjama SAD-a koje utječu na tržište poluvodiča, rekao je glasnogovornik ureda američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodge.

Kao što smo već priopćili NR Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu sigurnost, a WTO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu sigurnost, rekao je Hodge u izjavi poslanoj e-mailom.

Kina Peking planira odobriti veliki paket fiskalnih poticaja: Više od 135 milijardi eura za razvoj jedne industrije

Kineska žalba na SAD-ovo ograničenje njihova izvoza čipova dolazi nekoliko dana nakon presude WTO-a protiv Washingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal, koje je, među ostalima, uvela i Kina. Sjedinjene Države, redoviti kritičar arbitražnog postupka WTO-a, odbacile su zaključke WTO-a. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti