SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika za nacionalnu sigurnost

Bidenova administracija zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer predstavljaju "neprihvatljivi riizik" za američku nacionalnu sigurnost.

Hina | 26.11.2022. / 08:03

Savezna komisija za komunikaciju u petak je priopćila da je donijela konačne odluke kojima također zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, tvrtke koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke tvrtke Hytera Communications.

Čipovi SAD ograničava izvoz čipova u Kinu, no što će to značiti za ostatak svijeta?

Taj potez predstavlja nastavak akcija Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

Te nove odluke važan su dio naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od prijetnji vezanih uz nacionalnu sigurnost koje uključuju telekomunikacije, navela je predsjednica te komisije Jessica Rosenworcel u priopćenju.

Huawei nije želio komentirati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa.

Slika nije dostupna Nizozemska razgovara sa SAD-om o ograničenju izvoza opreme za čipove u Kinu

Inače, ta komisija je u srpnju 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je uslijedilo nakon što je u ožujku 2021. pet kineskih tvrtki označeno kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža. Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dva demokrata, podržali su najnovije odluke. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti