SAD ograničava izvoz čipova u Kinu, no što će to značiti za ostatak svijeta?

Dužnosnici američke vlade na brifingu za medije u petak pojasnili su da je njihova namjera bila ciljati samo na najnaprednije kineske sustave koji bi mogli predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, a ne na komercijalne aktivnosti.

Hina | 08.10.2022. / 08:14

Čipovi (Foto: Afp)

 Kompanije diljem svijeta počele su se u petak suočavati s utjecajem širokih ograničenja SAD-a na prodaju čipova i opreme za proizvodnju čipova Kini, a to tko će biti pogođen zabranama prodaje tehnologije Kini djelomično će se svesti na pitanje što uopće predstavlja superračunalo.

Američki dužnosnici objavili su u petak opsežne propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini, ali je dopuštena mogućnost kompanijama iz SAD-a i njegovih saveznika da zatraže dozvolu za izvoz.

Nvidia Nvidia i AMD dobili pljusku od američke vlade: "Mogle bi osjetiti još veće posljedice u budućnosti"

Južnokorejski proizvođač memorijskih čipova SK Hynix Inc najavio je odmah u petak da će zatražiti dozvolu u skladu s novim američkim mjerama kontrole izvoza te opreme kako bi njegove tvornice u Kini mogle nastaviti raditi.

Američki dužnosnici u petak su također uveli pravila kojima zabranjuju prodaju širokog spektra čipova za bilo kakvu upotrebu u sustavima superračunala u Kini.

Superračunala se mogu koristiti u razvoju nuklearnog oružja i drugih vojnih tehnologija. Američke tvrtke Nvidia Corp i Advanced Micro Devices Inc prošlog su mjeseca objavile da im je poručeno da prestanu izvoziti svoje vrhunske čipove u Kinu.

Međutim, nova američka pravila definiraju superračunala vrlo široko u smislu računalne snage u definiranom prostoru: stroj sa 100 petaflopa - koji ima sposobnost izvršavanja 100 trilijuna operacija u sekundi - u 41.600 kubičnih stopa.

Dužnosnici američke vlade na brifingu za medije u petak pojasnili su da je njihova namjera bila ciljati samo na najnaprednije kineske sustave koji bi mogli predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, a ne na komercijalne aktivnosti.

Slika nije dostupna Zbog nestašice čipova, proizvođači automobila mijenjaju politiku i kreću u zanimljiva partnerstva

No, stručnjaci se pitaju bi li gusto zbijeni podatkovni centri kineskih tehnoloških divova u vlasništvu Alibabe ili ByteDancea, vlasnika TikToka, mogli uskoro dosegnuti status superračunala na temelju nove američke definicije, čak i ako to nije ono što američki regulatori namjeravaju.

Naime, američka definicija superračunala se vjerojatno neće mijenjati kako se industrijska tehnologija bude poboljšavala. Današnja kineska superračunala, pak, mogla bi jednog dana postati korporativni standard, dok će kineske kompanije i dalje biti suočene s ograničenjima koja su uvedena u petak.

Jack Dongarra, profesor računalnih znanosti koji vodi grupu TOP500, koja rangira najbrža superračunala na svijetu, ne slaže se sa statičkom definicijom superračunala. Problem je u tome što će se definicija superračunala s vremenom promijeniti, naveo je.

Ujedno, definicija računalne snage po kubičnoj stopi može ponukati neke i na kreativna rješenja. Na primjer, navodi jedan stručnjak, mogu se upotrijebiti optički kabeli za povezivanje goleme računalne snage na većem prostoru od propisanih 41.600 kubičnih stopa.

Mogli bi raširiti svoja superračunala na veći prostor, poručio je jedan stručnjak za čipove i podatkovne centre koji je želio ostati anoniman zbog političke prirode novih propisa.

Velike kineske tvrtke s velikim podatkovnim centrima kao što su Baidu, Alibaba i ByteDance nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentar, dok je Tencent odbio dati komentar.

Čipovi HGK pozvao hrvatske tvrtke da se uključe u rješavanje problema nedostatka čipova

Novi propisi srušili su u petak cijene dionica američkih proizvođača čipova, pri čemu je Philadelphia Semiconductor Index na američkom tržištu potonuo u petak gotovo 6 posto. Cijene dionica velikih američkih proizvođača poluvodičke opreme Lam Research Corp, Applied Materials Inc i KLA Corp pale su više od 4 posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti