Nvidia i AMD dobili pljusku od američke vlade: "Mogle bi osjetiti još veće posljedice u budućnosti"

Postoji strah da bi novo pravilo američke vlade moglo dovesti do milijuna dolara izgubljenog prihoda za Nvidiju i AMD.

Branimir Vorša | 01.09.2022. / 12:18

Nvidia
Nvidia (Foto: Afp)

Dionice velikih proizvođača čipova Nvidije i AMD-a pale su zbog zabrinutosti oko novih američkih ograničenja prodaje čipova koji bi se mogli koristiti za umjetnu inteligenciju u Kini.

Nvidia kaže da američka vlada zahtijeva novu licencu, koja odmah stupa na snagu, kako bi se riješio rizik da se čipovi upotrebe ili preusmjere u 'krajnju vojnu upotrebu'... u Kini i Rusiji.

Postoji strah da bi pravilo moglo dovesti do milijuna dolara izgubljenog prihoda. Dionice oba proizvođača čipova pale su u trgovanju izvan radnog vremena u New Yorku. Nvidijine dionice pale su za 6,6 posto, dok su dionice AMD-a pale za 3,7 posto.

Bolan udarac

Proizvođač čipova TSMC “Crni humor na tržištu čipova”: Dio analitičara očekuje najveći pad u posljednjih 10 ili 20 godina

Nova ograničenja su pljuska za Nvidiju, rekao je Dan Ives iz Wedbush Securities za BBC. Američko ministarstvo trgovine SAD-a reklo je za BBC da u ovom trenutku nije u poziciji navesti konkretne promjene politike.

Poduzimamo sveobuhvatan pristup provedbi dodatnih radnji koje su potrebne u vezi s tehnologijama, krajnjim korištenjem i krajnjim korisnicima kako bismo zaštitili interese američke nacionalne sigurnosti i vanjske politike. To uključuje sprječavanje kineskog stjecanja i korištenja američke tehnologije u kontekstu njezinog vojno-civilnog programa fuzije za poticanje napora modernizacije vojske, kršenje ljudskih prava i omogućavanje drugih zlonamjernih aktivnosti, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva trgovine.

U američkom regulatornom zahtjevu u srijedu, Nvidia je rekla da će "novi zahtjev za licencom" utjecati na izvoz njezinih A100 i H100 čipova, koji su dizajnirani da ubrzaju zadatke strojnog učenja, i sustava koji ih uključuju.

Ugrožena trgovina vrijedna 400 milijuna dolara

Otprilike 400 milijuna dolara u prodaji prema Kini moglo bi biti pogođeno najnovijim potezom američke vlade, dodala je Nvidia, ako kupci ne žele kupiti alternativne ponude proizvoda tvrtke ili ako američka vlada ne izda licence na vrijeme ili uskrati licence značajnim kupcima.

Glasnogovornik Nvidije rekao je za BBC da je u kontaktu s kupcima u Kini kako bi zadovoljili svoje planirane ili buduće kupnje alternativnim proizvodima.

U međuvremenu, glasnogovornik AMD-a rekao je da se ne očekuje da će pravila, koja bi spriječila isporuku njihovih MI250 čipova u Kinu, imati materijalan utjecaj na poslovanje.

Slika nije dostupna Kinezi optužuju SAD zbog novog zakona: Predstavlja “mentalitet hladnog rata” i prijetnju kineskom biznisu

I Nvidia i AMD zaustavili su prodaju Rusiji nakon invazije na Ukrajinu u veljači. Analitičari pak kažu da bi američki zahtjevi mogli otežati Kini nabavu čipova za napredno računarstvo.

To bi također moglo utjecati na zarade američkih proizvođača poput Nvidije i AMD-a, rekao je Mario Morales, analitičar iz kalifornijske tvrtke IDC za istraživanje tržišta.

Obje tvrtke imaju veliku izloženost Kini i mogle bi osjetiti još veće posljedice u budućnosti, posebno ako Kina odluči uzvratiti, rekao je g. Morales.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti