“Crni humor na tržištu čipova”: Dio analitičara očekuje najveći pad u posljednjih 10 ili 20 godina

Dok države najavljuju subvencije za izgradnju tvornica čipova, potražnja za njima je u - velikom padu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.08.2022. / 12:23

Proizvođač čipova TSMC (Foto: Afp)

Trenutačnu situaciju na tržištu čipova analitičar Stacy Rasgon iz kompanije Sanford C. Bernstein opisao je kao - crni humor. Nakon što mjesecima slušali o nestašicama čipova, a zapadne zemlje odlučile su prekinuti svoju ovisnost o Kini pa je tako Joe Biden potpisao zakon težak više od 50 milijardi dolara s ciljem subvencija domaće proizvodnje, potražnja na ovom tržištu naglo je smanjena.

Rasgon kaže kako će sada političari saznati kako se nestašice mogu same riješiti kada se stvari u industriji okrenu.

Slika nije dostupna Kinezi optužuju SAD zbog novog zakona: Predstavlja “mentalitet hladnog rata” i prijetnju kineskom biznisu

U uzrocima problema već smo pisali, a to je početna velika potražnja za čipovima koja je počela s pandemijom kada je masovno počeo rad od kuće, čemu treba dodati i zatvaranja tvornica i brojne logističke izazove, koji su također povezani s mjerama koje su poduzete protiv širenja koronavirusa. Iako je dio analitičara vjerovao kako će se takva potražnja nastaviti i dalje, prste je uplela nova kriza, energetski problemi i velika inflacija pa sada proizvođači čipova imaju potpuno drukčiji problem.

Umjesto nestašica, sada su im problem rastuće zalihe i pad potražnje. Još prije nekoliko mjeseci tako nešto činilo se nemogućim, komentirali su na Bloombergu.

Iako takve tzv. “korekcije inventara” na tržištu čipova nisu neuobičajene, analitičar Citigroupa Christopher Danely smatra kako će taj pad biti najgori pad u posljednjih 10 ili čak 20 godina jer će na njega utjecati i općenita negativna gospodarska situacija.

Tome treba dodati i još jedan neuobičajen faktor - više je država najavilo subvencije za tvornice za proizvodnju čipova, od spomenutog SAD-a preko europskih zemajla pa do Kine i Japana tako da je ono što je prije bila borba između kompanija, preraslo u borbu između država za svoj dio kolača tržišta čipova.

Kao najveći problem u proizvodnji tvornica čipova na Bloombergu su izdvojili velike početne troškove koje si malo tko može priuštiti pa samo tri kompanije danas drže većinu tržišta - Samsung Intel i TSMC. One su svoju dominaciju izgradile na temelju iskustva i boljeg poznavanja industrije čipova u odnosu na konkurente te bi dodavale nove proizvodne trake i upravljale lancima nabave s velikom učinkovitosti.

Slika nije dostupna Je li najgore prošlo? Iz Volva imaju dobre vijesti o krizi s nestašicom čipova

No s novim igračima na tržištu, odnosno gradnjom tvornica u SAD-u i Europi, koje subvencioniraju države, moglo bi doći do disrupcije te učinkovitosti, te kako smatra analitičar Jason Pompeii, prevelikog investiranja u proizvodne kapacitete u razdoblju ekonomskog pada. Ipak, investitori i direktori u tvornicama čipova vjeruju kako igraju dugoročno te da će ovo tržište krajem desetljeća vrijediti čak bilijun dolara tako da će se sve investicije na kraju isplatiti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti