Pokrenuta istraga nakon što se robotaksi sudario s vatrogasnim vozilom

Ovo je samo jedan od incidenata u kojima su u posljednje vrijeme sudjelovali robotaksiji u San Franciscu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2023. / 10:28

Vatrogasna kola (Foto: Getty Images)

Nakon nedavnih “zabrinjavajućih incidenata” s autonomnim automobilima Cruisea u San Franciscu, a koji među inim uključuju i prometnu nesreću s vozilom koje je prevozilo putnike, na zahtjev kalifornijskog odjela za motorna vozila (DMV), američka kompanija odlučila je smanjiti svoju flotu robotaksija za pola. Ovo je privremena odluka te se očekuje da bi se naknadno sva Cruiseova vozila trebala vratiti na ceste San Francisca, no prvo je potrebno provesti istragu oko posljednjih incidenata.

Waymov automobil Unatoč velikom protivljenju stanovnika, ali i vatrogasaca, robotaksiji kreću u vožnje gradom

Dok ona ne bude dovršena, broj autonomnih automobila sada je smanjen na 50 tijekom dana i 150 tijekom noći. Ako istraga koja je u tijeku pokaže da Cruiseova vozila predstavljaju prijetnju za javnost, iz DMV-a kažu kako mogu suspendirati ili u potpunosti povući dozvole za autonomnu vožnju te da će biti potrebno provesti nova testiranja.

Primarni fokus DMV-a jest sigurnost operacija autonomnih vozila i javnosti koja dijeli ceste s takvim vozilima. A ta je sigurnost u nekoliko navrata bila ugrožena - od incidenta u kojem je nekoliko Cruiseovih vozila zapelo u prometu, o čemu smo već pisali, do upada jednog njihovog automobila u mokri beton pa do prometne nesreće u kojoj su ozlijeđeni putnici robotaksija. Do nesreće je došlo kada je vatrogasno vozilo s upaljenim sirenama žurilo na intervenciju te je prošlo kroz crveno svjetlo na raskrižju. Putnici u automobili zadobili su ozljede, no srećom, nisu opasne po život.

Iz Cruisea kažu kako je njihov automobil prepoznao vatrogasno vozilo na vrijeme te je čulo i zvuk sirene, čim ga se moglo prepoznati od ostale buke. No autonomni automobil ipak nije vidio vatrogasna kola koja su dolazila iz ugla, sve dok nisu bila jako blizu raskrižja kojim se vozilo kretalo. Također, Cruiseovo vozilo nije moglo odrediti put kretanja vatrogasnog kamiona jer se prebacilo u drugu prometnu traku kako bi prošlo kroz crveno svjetlo.

Generalni menadžer ove tvrtke za San Francisco Greg Dietrerich naglasio je kako je vozilo identificiralo rizik od sudara te je poduzelo akcije kako bi ga izbjeglo (računalo je zakočilo kako bi se smanjila brzina), no automobil ipak nije mogao izbjeći sudar.

Slika nije dostupna Waymo širi svoju mrežu robotaksija

Zanimljivo je da je do svih ovih problema došlo samo nekoliko dana nakon što je posebna gradska komisija dala zeleno svjetlo Cruiseu i Googleovom Waymu da u San Franciscu mogu naplaćivati vožnje za svoje automobile taksije tijekom cijelog dana. Do tada su kompanije imale dozvolu za naplaćivanje vožnji samo u određenom dijelu grada i to između 10 navečer i 6 ujutro.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti