Unatoč velikom protivljenju stanovnika, ali i vatrogasaca, robotaksiji kreću u vožnje gradom

Stručnjaci ovu odluku nazivaju kritičnim korakom naprijed u reguliranju autonomnih vozila namijenjenih za javni prijevoz osoba.

Martina Čizmić | 11.08.2023. / 09:43

Waymov automobil (Foto: AFP)

Tvrtke koje razvijaju robotaksije, kao što su Waymo i Cruise, moći će prevoziti putnike plaćenim robotaksijima diljem San Francisca.

Tu je odluku donio federalni regulator, kalifornijska Komisija za komunalne usluge, unatoč snažnom otporu stanovnika, sigurnosnih agencija, ali i vatrogasaca i predstavnika gradskog prijevoza. Odluka na snagu stupa odmah, tako da stanovnici i posjetitelji San Francisca već od danas mogu sjesti u robotaksi i pustiti da ih autonomno vozilo vozi po gradu.

Slika nije dostupna Važna odluka: Hoće li robotaksiji moći voziti ulicama grada u svako doba dana?

Podsjetimo, robotaksiji nisu novost na ulicama San Francisca. Cruise i Waymo već dulje vrijeme provode eksperimentalne vožnje na gradskim ulicama. No, sad će te vožnje moći nuditi bez obzira na vrijeme dana i područje grada.

Stručnjaci ovu odluku nazivaju kritičnim korakom naprijed u reguliranju autonomnih vozila namijenjenih za javni prijevoz osoba.

S druge strane, komisija za planiranje, prijevozničke agencije kao i vatrogasci San Francisca, tražili su da se uspori razvoj robotaksija i autonomnih automobila, navodeći prethodno negativno iskustvo s autonomnim automobilima koji su skrivili brojne nesreće.

Slika nije dostupna Sve je veći broj prometnih nesreća s robotaksijima: Evo što najčešće naprave vozači nakon sudara s autonomnim automobilima

Cruise i Waymo odgovorili su kako su njihova vozila sigurnija od ljuskih vozača te da još nisu izazvala po život opasne ozlijede ili smrt.

Obje tvrtke imaju više stotina vozila s kojima su eksperimentirale, a nakon ove odluke očekuje se da će se taj broj dodatno povećati.

Izvor: CNBC

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti