Pokrenuta kampanja za zaustavljanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu

Kampanja “Svaka sekunda je važna” usmjerena je protiv nasilja na internetu i dijeljenja materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.06.2023. / 12:24

Djevojčica plače (Foto: Getty Images)

Europska unija ove će godine glasati o ključnom zakonu koji bi trebao uspostaviti zakonsku obvezu i odgovornost velikih tehnoloških kompanija da uklanjaju i prijavljuju sav sadržaj sa seksualnim iskorištavanjem djece, kao i da uvedu sigurnije mjere za zaštitu djece na njihovim platformama. Taj bi se zakon trebao odnositi na najveće kompanije i platforme koje svakodnevno koristimo - od Facebooka, Instagrama i WhatsAppa do Twittera, TikToka, Googlea i drugih.

Fortnite Roditelji dižu tužbu protiv Fortnitea: Dizajniran je da izazove što veću ovisnost

Zakon ima iznimno veliku važnost jer se, kako su pokazali novi podaci Zaklade Internet Watch Foundation, razmjer ovog kaznenog djela nad djecom svih uzrasta značajno povećao te je prošle godine na internetu pronađeno najviše slika i videa zlostavljanja djece, uključujući i najteže oblike seksualnog zlostavljanja do sada. Također, otkriveno je kako su komercijalne stranice koje iskorištavaju seksualno zlostavljanje djece za zaradu udvostručile svoj profit od 2020. godinu.

Kako su objasnili iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, problemi su brojni te su objavili neke od poražavajućih statistika. Npr., svake minute internetom se podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece, uključujući i seksualno eksplicitne sadržaje koje su izradila djeca mlađa od osamnaest godina, dok je samo prošle godine detektirano je čak 87 milijuna slika i videozapisa seksualnog zlostavljanja djece i to uglavnom u online porukama. Dok platforme sada dobrovoljno uklanjaju ovakav sadržaj, to će uskoro biti zabranjeno i bez nove zakonske regulative neće biti niti zaštite od objavljivanja i dijeljenja materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece na društvenim mrežama.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Razgovaramo o opasnostima na internetu, a već bismo trebali pričati o umjetnoj inteligenciji

Prijedlog zakona koji će uspostaviti zakonsku obvezu i odgovornost za digitalne tvrtke da pronađu, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece te uvesti sigurnije mjere zaštite djece već postoji, a da bi bio i usvojen iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu kažu kako je potreban i glas javnosti. Centar je u suradnji s još nekoliko organizacija pokrenuo je 1. lipnja, na Međunarodni dan djeteta, zajedničku kampanju “Svaka sekunda je važna” protiv nasilja na internetu i dijeljenja materijala sa seksualnim iskorištavanjem djece. Među inim, u sklopu kampanje poziva se i na potpisivanje peticije u kojoj se traži da internet bude sigurnije mjesto za djecu te da se okonča seksualno zlostavljanje djece u EU.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti