Oprez pri kupnji putem interneta, poručili su u zadarskoj policiji koja provodi kriminalističko istraživanje nakon što je dvoje građana prevareno kada su na jednoj društvenoj mreži pokušali kupiti mobitele, a naposljetku su ostali i bez mobitela i bez nekoliko stotina eura.

Tako je 35-godišnjakinja na društvenoj mreži pronašla oglas za povoljnu kupnju mobitela te je s nepoznatom osobom dogovorila kupnju.

Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti I ove godine nastavlja se crni niz internetskih prevara: Stručnjak otkrio koje su najopasnije

Pri 'dogovaranju' o načinu uplate, bez prethodne provjere ustupila je osobne podatke virtualnom prodavaču tako da je broj svoje bankovne kartice unijela u poslani link, da bi potom taj prevarant s njenog računa podigao 490 eura.

Na lažni internetski oglas o povoljnoj prodaji mobitela nepoznatoj ženi javio se i 35-godišnji muškarac te joj na bankovni račun uplatio 200 eura, a mobitel također nikada nije dobio.

Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i razne prijevare, građane iz policije opetovano savjetuju da ne plaćaju račune preko internetskih aplikacija, već kod isporuke robe, te ne ustupaju svoje osobne podatke, posebno broj bankovne i PIN kartice.

Prevara Osječanin prevarantu triput platio konzolu: Uređaj nije dobio, a ostao je bez 9300 kuna

Pozivaju ih da koriste dovoljno jake lozinke te na različitim internetskim stranicama i društvenim mrežama ne koriste iste lozinke, ali i da dobro razmisle kakve podatke i sadržaje dijele na društvenim mrežama.

Preporučuju im i da online plaćanja obavljaju samo preko sigurnih internetskih stranica, kao i da policiji uvijek prijave svaku sumnju na pokušaj prijevare, pa i kada nisu postali žrtvom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju