I ove godine nastavlja se crni niz internetskih prevara: Stručnjak otkrio koje su najopasnije

Hakeri ne prezaju ni pred čim: upadaju u račune tvrtki, općina, fizičkih osoba i na prijevaru oduzimaju novac. O toj je temi s Renatom Grgurićem, voditeljem Službe kibernetičke sigurnosti, razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Zimo Zimo | 03.01.2023. / 22:07

I u 2023. godini nastavlja se crni niz internetskih prevara. Posljednja je vijest dolazi iz Općine Kaptol nadomak Požege, gdje su prevaranti ukrali 250.000 kuna. O toj je temi Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV, razgovarao s Renatom Grgurićem, voditeljem Službe kibernetičke sigurnosti.

Istraživanje je još uvijek u tijeku, ali zasad možemo reći da je došlo do neovlaštenog prijenosa novca na dva računa u inozemstvu. Točan vektor napada nije poznat, ali će se sve rasvijetliti na kraju istraživanja, rekao je Grgurić.

Medicinska web potraga, ilustracija Google predstavio chatbot namijenjen za specifične upite koji bi mogao oduševiti mnoge

Zatim je, na Mikićevo pitanje o težini rješavanja ovakvih slučajeva, Grgurić odgovorio da je policija riješi oko 57 posto slučajeva kibernetičkog kriminala.

To znači da je velik naglasak na prevenciji, zbog čega policija ulaže velik napor u obrazovanje građana i tvrtki. Također, počinjemo s velikim projektom osvještavanja javnosti koji će trajati cijelu godinu jer je cilj što više smanjiti materijalnu štetu na račun građana, rekao je.

Naime, tijekom 11 mjeseci 2022. godine, šteta od kibernatičkih napada iznosila je preko 60 milijuna, dodao je.

Koje su prevare najopasnije?

Grgurić je tako rekao da se policiji u jednakoj mjeri prijavljuju kibernetički napadi na tvrtke i obične građane.

Što se tiče pravnih osoba i tvrtki, uglavnom se radi o zaključavanju podataka na računalnim sustavima tvrtki ili prevarama preko e-maila, objasnio je.

F-117 Nighthawk Sjećate se ovog mitskog zrakoplova? Američka vojska ga još uvijek koristi, a planiraju to činiti i do 2034. godine

Što se tiče građana, prisutni su najrazličitiji oblici prevara.

Izdvojio bih najopasnije prevare, a to su takozvane investicijske prevare, gdje građani dobivaju različite primamljive ponude da ulažu u kriptovalute. Dostavljaju im se lažne stranice na kojima mogu pratiti lažan porast investicija. U situacijama u kojima građani nisu dovoljno informatički pismeni, kriminalci se spajaju na njihova računala tako da građani doista moraju paziti, rekao je Grgurić.

Internetska prijevara, ilustracija Kliknula na lažni link za ažuriranje bankarske aplikacije i oštetila tvrtku za 25 tisuća eura

Tijekom prvi 11 mjeseci prošle godine broj kibernetičkih napada porastao je za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, zbog čega je Grgurić na kraju razgovora dao savjet građanima.

Budite oprezni, provjerite sve dva puta. Ako niste sigurni da nekome trebate dati svoj novac, nemojte ga ni davati. Kao što ne biste svoj fizički novac dali nekome nepoznatom na ulici, tako nemojte dati ni putem interneta, zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti