Stiže energent budućnosti: Pokretat će kamione, autobuse, automobile, pa i bicikle

Europa i dalje strahuje od mogućih nestašica nafte i plina, no zamjensko gorivo mogao bi biti najrasprostranjeniji element na Zemlji. U ne tako dalekoj budućnosti građani će svoje automobile, umjesto na benzinskim postajama, puniti na punionicama za vodik.

DNEVNIK.hr | 20.12.2022. / 21:05

Galerija

Kamioni, autobusi, automobili pa i bicikli. Sve će to u skoroj budućnosti pokretati vodik, plin koji je čista zamjena za fosilna goriva. Za početak, dva najveća hrvatska grada povezivat će vlak na vodik.

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Vodik je nešto što će nama biti jako bitno za pomorski prijevoz, kao i za kamionski prijevoz i prijevoz željeznicom. Poznata vam je inicijativa koja je u Ministarstvu prometa razvija da bi se do Splita razvijao vlak na vodik. I generalno je vodik gorivo budućnosti, smatra državni tajnik Ivo Milatić.

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Zagrepčani bi se mogli voziti u autobusima na vodik

Razmatraju se različite opcije. Vodik je jedna opcija, na struju je druga, a postoji i neka treća opcija, ističe zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kako funkcionira ekonomija vodika?

Prednost vodika je ta što je on najobilniji element na zemlji, ali problem je što je za njegovu preradu iz vode potrebna struja. I to puno struje.

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako točno funkcionira ekonomija vodika? Ovo je jedan vrlo jednostavni prikaz. Električnu energiju koju smo proizveli preko solarnog panela, koristimo da bismo elektrizatorom iz vode dobili vodik. Taj vodik skladištimo do trenutka kad nam je potreban, a onda preko gorivog članka ponovno proizvodimo električnu energiju koju koristimo za bilo koju drugu namjenu koja nam je potrebna.

U tom procesu puno se energije gubi, ali postoji i alternativa. Hrvatska tvrtka DOK-ING razvija inovativnu tehnologiju koja vodik proizvodi iz otpada.

Vodik, energetska budućnost: Ilustracija Vodik, energetska budućnost: Ilustracija - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska je uz Maltu jedina europska zemlja koja nema spalionicu otpada tako da smo krenuli zapravo više istraživati ove mogućnosti i u tom smislu jedna smo od predvodnica unutar Europske unije, kazala je Danica Maljković iz DOK-ING-a.

S obzirom na veličinu hrvatskih odlagališta smeća, ali i sve veći broj elektrana na sunce i vjetar, ispada da imamo potencijala postati vodikova velesila

Hrvatska može postati čvorište distribucije vodika prema zemljama u regiji i zemljama u okolini jer za to ima potencijala, mišljenja je Ankica Kovač s FSB-a.

NamX-ov koncept vozila na vodik Ovaj čudan koncept SUV-a ima zamjenjive vodikove ćelije koje mu povećavaju domet

Proizvodnja tekućeg vodika Velik korak naprijed: Osmišljen stroj koji proizvodi vodik izravno iz vlage u zraku

Prije tri godine na Zagrebačkom fakultetu strojarstva i brodogradnje otvorena je prva punionica za vodik. Do 2026. izgradit će ih se još deset, a onda, ostvare li se planovi Europske unije, još stotine.

Više o energentu budućnosti možete pogledati u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marija Biočine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti