Sjećate se ovog mitskog zrakoplova? Američka vojska ga još uvijek koristi, a planiraju to činiti i do 2034. godine

Mitski američki "nevidljivi" bombarder ipak nije u mirovini, unatoč službenom povlačenju iz aktivne službe još prije 15 godina.

Branimir Vorša | 03.01.2023. / 15:08

F-117 Nighthawk
F-117 Nighthawk (Foto: Afp)

Sjećate li se prvog "nevidljivog" ratnog zrakoplova F-117 Nighthawka? Iako se već neko vrijeme nalazi u mirovini, taj otac svih narednih američkih "stealth" zrakoplova zapravo je još uvijek u akciji, samo što je pozornost svijeta zapravo usmjerena na na najnoviji američki bombarder pete generacije, B-21 Raider.

Nighthawk je prvi put poletio još ranih 80-ih godina 20. stoljeća, a u mirovini se službeno nalazi već posljednjih 15 godina. Ipak, njegova mirovina je bila daleko od stanja mirovanja, jer se F-117 još uvijek koristi za obuku američkih vojnih pilota u borbama protiv neprijateljskih nevidljivih zrakoplova i krstarećih projektila. U ovom potonjem, Nighthawka se koristi i kao simulaciju za sam krstareći projektil, što je vrlo neobična sudbina za taj zrakoplov.

Slika nije dostupna Legendarni "Crni Vrag" završio u muzeju, a tek 700 sretnika imat će priliku vidjeti ikonu koja je letjela i u misijama iznad Balkana

Novi planovi

Američko ratno zrakoplovstvo sada planira zadržati neke od tih 117-ica u zraku barem do 2034. godine. Prema Zahtjevu za informacijama (RIF) američkog ratnog zrakoplovstva objavljenom ujesen 2022. godine, tražilo se tvrtke zainteresirane za potencijalni 10-godišnji ugovor za održavanje Nighthawka, počevši od 2024. godine.

Potencijalni tvrtke kandidati morati će američkom ratnom zrakoplovstvu pružiti tri ključne usluge vezane za F-117, prema tom dokumentu.

Tri uvjeta

Prva je održavanje i logistika za F-117A koji izvode "ograničene leteće operacije" na testnom poligonu Tonopah u Nevadi. Riječ je o području koje isto tako nosi oznaku Područje 52 (Area 52) i koje je strogo povjerljiva lokacija, koja se nalazi oko 240 kilometara sjeverozapadno od Las Vegasa. Tamo se, između ostalog, provode testovi nuklearnih oružanih sustava i eksperimenti s ruskim MiG-ovima, protuzračnim projektilima i drugom stranom vojnom opremom. Tonopah je također bio izvorni dom F-117 i njegovih operatera.

B-21 Raider Predstavljen B-21 Raider, novi i najmoderniji američki bombarder: "Vidljivost mu je nevjerojatno niska. Čut ćete, ali ga stvarno nećete vidjeti"

Druga usluga koju američko ratno zrakoplovstvo traži jest održavanje F-117 u produženom skladištu te demilitarizacija i deklasificiranje viška Nighthawkova za komercijalne kupce, poput muzeja. Očekivana stopa demilitarizacije/deklasifikacije je 2-3 zrakoplova godišnje, piše u RFI dokumentu.

Američkom ratnom zrakoplovstvu bitno je i imaju li potencijalne tvrtke kandidati iskustva s korištenjem zemaljskog dijagnostičkog radara za uočavanje nedostataka u nevidljivim komponentama vojnih zrakoplova.

10 ide u muzej, a ostalih 35...

Amerikanci trenutno imaju oko 45 F-117-ica, od kojih je više od 10 odobreno za prijenos u muzeje, rekla je za Business Insider Ann Stefanek, glasnogovornica Američkog ratnog zrakoplovstva.

Nighthawk je razvijen tijekom 1970-ih kao rješenje za sve ubojitiju protuzračnu obranu. Za njegov dizajn bio je zadužen legendarni i strogo povjerljivi Skunk Works odjel kompanije Lockheed Martin. F-117 odlikuje kutni oblik i posebni premazi kako bi se smanjio radarski obris tog vojnog zrakoplova.

Mitski status i lukavo rušnje mita

B-21 Raider, ilustracija Najsloženiji ratni zrakoplov na svijetu neće obaviti svoj prvi let ove godine

Dugo vremena Nighthawk je pratio mitski status, no njegove performanse zapravo uopće nisu bile nešto spektakularne,. Riječ je o isključivo podzvučnom bombarderu koji je mogao nositi samo dvije laserski navođene bombe od 900 kg, skrivene u trupu. Ipak, "stealth" je u 80-im godinama bio iznimno velika stvar, iako se danas već uzima zdravo za gotovo.

F-117 je letio u Zaljevskom ratu 1991. godine, gdje su njegova tajnovitost i mističnost izazvali još više buke. No, 1999. godine Nighthawk je postigao i jedno za Amerikance neslavno postignuće te je postao i prvi nevidljivi zrakoplov srušen u borbi. zasluge za to pripadaju srpskoj protuzračnoj obrani, koja je iskoristilam činjenicu da je zrakoplov bio vidljiv na radaru kad bi otvorio vrata spremnika za bombe, kako bi iste izbacio prema cilju. To je bilo dovoljno za njegovo rušenje protuzračnim projektilom.

Ukupno je napravljeno 59 F-117 Nighthawk zrakoplova, plus pet prototipova.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti