Najsloženiji ratni zrakoplov na svijetu neće obaviti svoj prvi let ove godine

Otkako je USAF krajem 2015. dodijelio Northropu Grummanu razvojni ugovor za B-21, detalji o njegovom proizvodnom statusu i sposobnostima uglavnom su držani u tajnosti. Najmanje šest primjeraka B-21 je u izgradnji.

Branimir Vorša | 24.05.2022. / 14:18

B-21 Raider, ilustracija
B-21 Raider, ilustracija (Foto: Northrop Grumman/USAF)

Najmoderniji bombarder B-21 Raider američke kompanije Northrop Grumman neće izvesti svoj prvi let u 2022. godini, kao što je to ranije planirano. Američko ratno zrakoplovstvo sada predviđa da će dugo očekivani bombarder obaaviti prvi let s dodatnom odgodom od najmanje šest mjeseci, odnosno tek iduće godine.

Vijest o kašnjenju stigla u izvješću američkog Air Force Magazina, koje prenosi The War Zone. Neimenovana glasnogovornica američkog ratnog zrakoplovstva (USAF) navedena u izvješću nije objasnila konkretne razloge kašnjenja. Air Force Magazine sugerira, da to može biti zbog problema s opskrbnim lancem i nedostatka radne snage ili zbog specifične anomalije otkrivene tijekom testiranja.

Slika nije dostupna Korisnik Reddita pronašao "nevidljivog" američkog bombardera u letu na prilično neobičnom mjestu

Sveukupno gledano, proizvodnja B-21 ostaje unutar osnovnog programa nabave za troškove... koja se temeljila na neovisnoj vladinoj procjeni za program, rekla je navedena glasnogovornica.

Program B-21 nastavlja osiguravati da prvi testni zrakoplov bude visokokvalitetan u izradi i proizvodnji, kako bi se pokrenula učinkovita kampanja testiranja leta i brzo pokazala ova kritična borbena sposobnost, dodala je.

Izbor USAF-a da ne otkrije točan razlog zašto je prvi let B-21 odgođen također se odnosi na zaštitu osjetljivih informacija, navela je glasnogovornica, posebno "osjetljivih informacija o programu" uz potencijalni rizik od iskorištavanja istih od strane protivnika.

Otkako je USAF krajem 2015. dodijelio Northropu Grummanu razvojni ugovor za B-21, detalji o njegovom proizvodnom statusu i sposobnostima uglavnom su držani u tajnosti. Najmanje šest primjeraka B-21 je u izgradnji u pogonu Northrop Grummana u Air Force Plant 42 u Palmdaleu u Kaliforniji od veljače 2022. godine.

Proizvodnja B-21 ostaje glavni prioritet za američko ministarstvo obrane i američko ratno zrakoplovstvo. Prema nedavnim komentarima predsjednice i izvršne direktorice tvrtke Northrop Grummana, Kathy Warden, USAF ubrzava program B-21 tako što stavljaju proizvodnju na vrh razvojne faze. Provbitno je bio cilj izgraditi najmanje 100 Raidera, a sad se taj broj povećao na najmanje njih 145.

Slika nije dostupna VIDEO Nova snimka incidenta na američkom nosaču zrakoplova: Pad F-35C-a izgledao je prestrašno

Sposobnosti B-21 ići će dalje od dalekometnog bombardiranja. Bit će to platforma s opcijama za napade i obavještajne, nadzorne i izviđačke (ISR) misije, nuklearno sposobna, višenamjenska. Zahvaljujući širokopojasnoj niskoj vidljivosti B-21 (stealth tehnologija sljedeće generacije), zrakoplov će moći izvoditi misije velikog dometa u naprednim mrežama protuzračne obrane protivnika. Također će raditi kao središte za zapovijedanje i kontrolu i umrežavanje za bespilotne zrakoplove, uključujući i moguću vlastitu bespilotnu borbeno letjelicu velikog dometa.

Iako je B-21 i dalje uzoran primjer kada su u pitanju troškovi i održavanje programa velikog broja oružja, kašnjenja su sve veća. To možda neće utjecati na neposredne ciljeve programa, ali nijedno testiranje ne ide savršeno kako je planirano, posebno za ono što će biti najsloženiji leteći stroj na svijetu, piše The War Zone. Istodobna proizvodnja zrakoplova tijekom testiranja također će dodati dodatni rizik programu, ali iz USAF-a su uvjereni da je program B-21 trenutno pozicioniran da se nosi s tim rizikom.

Naravno, američka javnost toliko malo zna u pogledu detalja o tome što se događa s razvojem B-21 da je im je teško učiniti puno više, nego vjerovati službi i članovima kongresa na riječ. To će se vjerojatno početi mijenjati nakon što najnapredniji bombarder izađe iz sjene, što bi moglo eto biti prilično brzo.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti