Google predstavio chatbot namijenjen za specifične upite koji bi mogao oduševiti mnoge

Google ima novi jezični alat nazvan MultiMediaQA, a taj je chatbot posebno namijenjen davanju odgovora na medicinske upite.

Branimir Vorša | 03.01.2023. / 16:00

Medicinska web potraga, ilustrracija
Medicinska web potraga, ilustracija (Foto: Getty Images)

Google Research i DeepMind nedavno su predstavili MultiMedQA, veliki jezični model otvorenog koda za medicinske svrhe.

Taj novi jezični model kombinira HealthSearchQA (novi skup podataka s besplatnim odgovorom medicinskih pitanja koja se traže na internetu), sa šest postojećih skupova podataka s odgovorima na otvorena pitanja, koji pokrivaju profesionalne medicinske preglede, istraživanja i upite korisnika. Također uključuje metodologiju za procjenu odgovora ljudskog modela, uključujući činjeničnost, preciznost, potencijalnu štetu i pristranost.

MultiMedQA pruža skupove podataka za pitanja s višestrukim izborom, kao i za duže odgovore na pitanja koja postavljaju medicinski stručnjaci, ali i neprofesionalci.

Chatbot, ilustracija U pogon pušten AI chatbot koji bi mogao revolucionarizirati internet, no stručnjake brinu njegove tajne

Skup podataka HealthSearchQA, koji se sastoji od 3375 često postavljanih pitanja potrošača, odabran je pomoću medicinskih dijagnoza i povezanih simptoma. Svim korisnicima koji su unijeli početne fraze, prikazana su javno dostupna često postavljana pitanja koja su dohvaćena korištenjem početnih podataka i koja su kreirana pomoću tražilice.

Model razvijen na PaLM-u

Googleovi znanstvenici su razvili ovaj model na PaLM-u (Pathways Language Model), LLM-u (Large language model) od 540 milijardi parametara, i njegovoj varijaciji Flan-PaLM (Scaling Instruction-Finetuned Language Models) prilagođenoj uputama za procjenu LLM-a pomoću MultiMedQA.

Flan-PaLM postiže najbolju izvedbu (SOTA) na kliničkim temama MedQA, MedMCQA, PubMedQA i MMLU kombinirajući tehnike poticanja s nekoliko pokušaja, lancem razmišljanja (CoT) i tehnikama samodosljednosti, često znatno nadmašujući mnoge jake LLM osnovne linije.

Tražilica Google Može li chatbot baziran na AI ugroziti Googleovu tražilicu i oglašivački biznis težak više od 200 milijardi dolara

Tek nešto slabiji od ljudskih stručnjaka

Ljudska procjena, međutim, identificira značajne nedostatke u Flan-PaLM odgovorima, a rezultirajući model koji rješava taj problem jest Med-PaLM, za koji se tvrdi da ima dobre rezultate u usporedbi s Flan-PaLM-om, ali da još uvijek treba nadmašiti procjenu medicinskog stručnjaka.

Primjerice, skupina liječnika utvrdila je da je 92,6 posto odgovora Med-PaLM-a bilo jednako odgovorima koje su dali liječnici (92,9 posto), dok se tek 61,9 posto dugotrajnih odgovora Flan-PaLM-a smatralo usklađenima sa znanstvenim dogovorima.

Isto tako, 5,8 posto Med-PaLM odgovora procijenjeno je kao potencijalno pridonosećim negativnim posljedicama, što je usporedivo s odgovorima koje su davali liječnici (6,5 posto).

Slika nije dostupna Metin chatbot izvrijeđao šefa: Smatra da je Zuckerberg loš i jeziv čovjek

Google nije jedini

Osim Googlea, i drugi tehnološki divovi su se upustili u rješenja za zdravstvenu skrb vođena umjetnom inteligencijom, poput Microsofta i Mete.

Microsoft u tom smislu surađuje s tvrtkom OpenAI na korištenju GPT-3 jezičnog alata za olakšavanje suradnje između zaposlenika i kliničara ta za poboljšanje učinkovitosti zdravstvenih timova.

Meta AI je pak pokušala s predstavljanjem Galactice u studenom 2022. godine, no taj program generiran umjetnom inteligencijom, koji je tvrdio da će podržati akademske istraživače generiranjem opsežnih pregleda literature i Wiki unosa o bilo kojoj temi, nije uspio zbog nepouzdanih rezultata.

Izvor: AIM

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti