Policija upozorava: Ako vas netko od "prijatelja" putem interneta traži novac, dva puta provjerite o čemu se radi

Podsjećaju građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Martina Čizmić | 14.02.2022. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija upozorava na internetske prijevare koje uključuju i kontaktiranje građana putem mobilnih aplikacija za dopisivanje. 

Kako navode iz Policijske uprave koprivničko-križevačke, 46-godišnjakinji se preko mobilne aplikacije javila osoba koja se predstavila kao njezina prijateljica te je od nje tražila novčanu pomoć za kupnju uređaja za što su joj potrebni „paysafecard“ bonovi.

Slika nije dostupna CERT ponovno upozorava: Ne nasjedajte na ucjenjivačku kampanju koja kruži, evo kako ju možete jednostavno prepoznati

Oštećena je kupila bonove u iznosu od više stotina kuna poslikala ih i poslala prijateljici mobilnom aplikacijom. Naknadnim razgovorom s prijateljicom utvrdila je da ona od nje nije tražila nikakve bonove te da je prevarena, javljaju iz policije te napominju da provode istragu.

Istovremeno podsjećaju građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192, naglašavaju iz policije. 

Slika nije dostupna Policija ponovno poziva na oprez: Ne nasjedajte na obećanja o brzoj zaradi na kriptovalutama

Slika nije dostupna Šokantni podaci istraživanja o krađama i prijevarama u poslovanju u Hrvatskoj

Podsjećamo, slične se prijevare često mogu dogoditi i putem lažirane e-mail poruke, u kojoj pošiljatelj tvrdi da je neka, primatelju poznata osoba, koja je zapela u inozemstvu, ostala bez kartica i novca i sad treba primateljevu pomoć. 

U bilo kakvom slučaju kad dobijete poruku od poznika, a u kojoj on ili ona traže financijsku pomoć, provjerite sve okolnosti. Najpouzdaniji način je nazvati osobu koja je poruku poslala i ispitati detalje. Ako u bilo kojem trenutku sumnjate u ispravnost poruke, nemojte uplaćivati nikakav novac, kupovati bonove ili pak klikati na bilokakve linkove u poruci. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti