Policija upozorava tvrtke: Pazite kome uplaćujete novac, sve je više "direktorskih prijevara"

Odgovorne osobe u tvrtkama trebale bi prije bilo kakve uplate provjeriti jesu li financijski nalozi i računi ispravni.

Martina Čizmić | 26.06.2020. / 13:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Policija je objavila upozorenje svim tvrtkama i pozvala na dodatni oprez zbog sve većeg broja tzv. direktorskih ili CEO prijevara. 

Slika nije dostupna Gotovo polovica Hrvata ne prepoznaje lažne e-mailove, a direktori su u tome najgori

Kako ističu iz policije, počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju phishing poruke koje izgledaju kao da im se direktno obraća direktor ili direktorica tvrtke.

U porukama počinitelji lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne komunikacije e-mailom voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda. U razgovoru ženska osoba traži diskreciju i raspituje se o stanja računa tvrtke. U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

Molimo građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu, ističu na kraju iz policije. 

Ilustracija (Foto: Thinkstock) 6 pravila kako prepoznati lažnu elektroničku poštu

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti