Poljaci počeli pregovore s Amerikancima o kupnji 32 zrakoplova tipa F-35

Poljaci jako žele modernizirati svoje zračne snage i smatraju da je F-35A stealth borbeni zrakoplov najbolje rješenje za njih. S njima se slažu i poljski analitičari te piloti, no upozoravaju na nedostatak logistike koja bi omogućila da se taj zrakoplov iskoristi do maksimuma. S druge strane, od Amerikanaca su već dobili "palac gore".

Branimir Vorša | 14.10.2019. / 15:01

Galerija

Poljsko ministarstvo obrane 10. listopada usvojilo je novi plan tehničke modernizacije svojih vojnih snaga vrijedan 133 milijarde dolara. Najveći naglasak u tom planu stavljen je na zračne snage i njihovu modernizaciju.

Navedeni plan pokriva period između 2021. i 2035. godine, a ključ tog plana je program nazvan "Harpija".

Poljsko ministarstvo obrane tim programom želi nabaviti 32 američka višenamjenska borbena zrakoplova pete generacije tipa F-35A. Riječ je o vrlo skupom, povijesno problematičnom, ali i najnaprednijem ratnom zrakoplovu današnjice.

F35, ilustracija (Foto: AFP) Iznenađenje za Amerikance: Nijemci tvrde da novim radarom mogu pratiti nevidljive F-35-ice

F-35 (Foto: Arhiva/AFP) Francuska ministrica obrane "spustila" Trumpu: "NATO-ova klauzula solidarnosti zove se Članak 5., a ne Članak F-35"

Prvi koraci u ostvarenju programa "Harpija" već su napravljeni i Poljaci su započeli pregovore s američkom vladom. Američki Kongres već je dao zeleno svjetlo za prodaju tih zrakoplova Poljskoj.

Među poljskim analitičarima vlada konsenzus oko toga da će Poljska morati napraviti mnogo kako bi iskoristila puni potencijal i sposobnosti F-35A borbenog zrakoplova, a zajedno s tim će i doktrina djelovanja poljskog ratnog zrakoplovstva morati drastično evoluirati.

Dok poljski piloti redom hvale sposobnosti američkog stealth zrakoplova, pribojavaju se da Poljska nije pripremljena iskoristiti njegov puni potencijal, odnosno nema potrebnu logistiku, koja pak sama po sebi uključuje čitav niz faktora i specijalne opreme, poput vojnih satelita.

F-35A, koliko god napredan i superioran u zraku bio, bez adekvatne logistike može sam u zraku učiniti samo toliko.

Izvor: The Aviationist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti